– Det här en en del av regeringens arbete med en förbättrad integration, säger Lena Hallengren. Foto: TT

Regeringen inför krav på studier i svenska för att få försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna vill att alla som kommer till Sverige och ansöker om försörjningsstöd måste delta i svenskutbildning.  

Socialminister Lena Hallengren säger vid en pressträff att regeringen idag lämnat över ett förslag om språkplikt till lagrådet. Förslaget, som är en del av januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna, innebär att nyanlända är skyldiga att vid behov delta i svenskundervisning för att få försörjningsstöd. 

– Det här är en del av regeringens arbete med en förbättrad integration, säger hon.

Regeringen hoppas med förslaget att framförallt kunna förbättra språkkunskaperna hos nyanlända kvinnor, vars kunskaper ofta är sämre än hos nyanlända män, och på det sättet ge dem en möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Vi vill ge fler invandrade kvinnor samma resa in på arbetsmarknaden som svenska kvinnor gjorde på 50- 60- och 70-talet, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Förslaget väntas träda i kraft den 1 april nästa år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.