Regeringen: Ingen alkohol på krogen efter 22

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att hejda spridningen av coronaviruset sätter nu regeringen stopp för sena drinkar på krogen. Från och med slutet av nästa vecka får ingen alkohol serveras på restauranger och barer efter klockan 22 på kvällen.  

– Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart, säger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Enligt Stefan Löfven ökar nu smittpridningen snabbt och antalet sjuka och avlidna kan komma att stiga rejält om man inte får stopp på smittan.

– Vi riskerar att få den situation som vi hade i våras, fortsätter Löfven.

Regeringen har därför beslutat att förbjuda försäljning och servering av alkohol från klockan 22.00 från och med den 20 november fram till och med februari nästa år. Förbudet avser alla verksamheter med serveringstillstånd såsom barer, restauranger och pubar.

Förbudet innebär också att alla verksamheter som serverar alkohol kommer att tvingas stänga senast 22.30.

”Alkohol kan leda till ett försämrat omdöme”

Enligt socialminister Lena Hallengren är just barer, restauranger och andra utskänkningsställen särskilt utsatta miljöer när det gäller smittspridningen.

– Alkohol kan leda till ett försämrat omdöme och att man slarvar med att hålla avstånd, säger hon och tillägger att hon förutsätter att alla tar sitt ansvar och följer smittskyddsrekommendationerna i landets respektive län.

Hon uppger också att regeringen inte tvekar att införa nya restriktioner om det skulle behövas.

– Vi tänker använda alla de verktyg som lagen ger oss, säger hon.  

Artikeln uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.