Formuleringen om den svenska strategin har tagits bort och lagts till igen. Foto: Faksimil/ Staffan Löwstedt/SvD/TT

Regeringen tog bort mening om coronastrategin – var ett ”misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan april har det gått att läsa på regeringskansliets hemsida om den svenska strategin kring coronapandemin.

Men under måndagen försvann en mening om att smittan inte ska göra att ”väldigt många blir sjuka samtidigt”.

Några timmar var den borttagna texten tillbaka med beskedet att det hela var ett ”misstag”.

Det var journalisten Emanuel Karlsten som först uppmärksammade att en mening hade försvunnit på regeringkansliets hemsida om den svenska strategin. Sedan den 7 april när sidan publicerades har följande mening funnits att läsa: ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt.”

Men under de senaste dygnen hade den sista meningen försvunnit och det stod endast: ”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen i samhället”.

Regeringskansliet: Ett misstag

Några timmar efter att det först uppmärksammades att den sista meningen saknades så var den ursprungliga versionen tillbaka på måndagseftermiddagen. Ulrika Langels på regeringskansliets presstjänst meddelar att texten på hemsidan uppdaterats av ”misstag”.

Någon timme senare återkommer Cajsa Holm vid regeringskansliets presstjänst:

”Det som hände var att i samband med arbetet med en annan text, uppdaterades av misstag texten på regeringen.se av en medarbetare på kommunikationsavdelningen.”

Men varför togs just den meningen bort?

”Det var den mänskliga faktorn. I det här fallet har det blivit fel och om det sker så rättar vi till det så snart vi kan”, svarar då Holm.

Regeringen blev KU-anmäld

Den svenska strategin har fått mycket kritik av bland annat oppositionspartierna för att regeringen under våren skulle ha ”tillåtit smittspridning på en viss nivå”.

Och i fredags KU-anmälde dessutom Moderaterna regeringen då man anser att coronakommissionens granskning av den svenska coronahanteringen inte är tillräcklig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.