Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom talar under en pressträff om konfessionella inslag i skolan. Foto: Lars SchröderVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regeringen vill öka kontrollen av religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa reglerna för religiösa friskolor efter att säkerhetspolisen, Säpo, hittat kopplingar mellan skolor och våldsbejakande islamistiska miljöer. Nu presenteras flera förslag på lagändringar som ska hindra oseriösa aktörer att bedriva skolverksamhet.

– Det här är ett viktigt steg för att återta den demokratiska kontrollen i skolan, säger skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S).

Bland åtgärderna som regeringen tagit fram finns ett demokrativillkor för att få driva skolor med religiösa, så kallade konfessionella, inslag. Det innebär att de aktörer som inte står upp för demokratiska värderingar inte ska godkännas för att driva skola.

– Vi kan inte tillåta att skattepengar används till religiösa uttryck och påverkan, säger skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S).

Skolinspektionen och kommunerna föreslås ges ytterligare verktyg för att kunna granska de som driver skolor, bland annat genom utökade registersökningar.

”Elever ska inte tvingas”

Regeringen vill också att utrymmet för religiösa aktiviteter i förskola och skola måste förtydligas, så att det blir tydligt för elever och vårdnadshavare när och hur konfessionella inslag förekommer i skolan.

– Det viktiga är att eleverna inte ska tvingas till någonting. Det ska alltid finnas alternativ för elever som inte vill delta i konfessionella aktiviteter.

Vill införa etableringsstopp

Regeringen vill förbjuda religiösa friskolor och arbetar just på ett förslag om att stoppa nyetablering av dessa, ett förslag som även återfinns i Januariavtalet.

– Som socialdemokrat har vi ett kongressbeslut på att Sverige inte ska ha konfessionella skolor, säger hon.

Ett etableringsstopp riskerar enligt kritiker att bryta mot Europakonventionen. Där står det att föräldrar har rätt att välja utbildning till sina barn som överensstämmer med den egna religiösa övertygelsen.

Skarp kritik

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, ser oroväckande på utvecklingen.   

– Det är lite märkligt att vi precis haft en förintelsekonferens i Malmö men samtidigt vill Socialdemokraterna göra det omöjligt att starta en judisk skola där, säger han.

Men skolministern står fast vid att undervisningen ska stå fri från religiösa inslag.

– Får man skattepengar för att driva skola ska det gå till det som står i läroplanen, säger Lina Axelsson Kihlbom (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolan – Val 2022

Mer i ämnet