Affenpinschern Wille i lagom Stockholmsformat

Små hundar om stockholmarna får välja

Uppdaterad
Publicerad

Det är trångt i storstaden, både i bostäder och på gator, och när stockholmarna väljer hund, så väljer de i allt högre grad en liten hund.

Allra populäraste rasen är chihuahua, enligt Kennelklubben, som blev trendig redan för några år sedan när kändisar som Paris Hilton sågs på bilder med en liten vovve under armen. Och allt fler har hittat till de små hundarna, i alla raser.

– Vi bor trångt, och vi vill ha med hundarna i kollektivtrafiken, och då är det lättare om man kan ta hunden i en väska eller på armen. Över huvud taget är det enklare att röra sig i Stockholm om hunden är liten. Och så kräver det inte mycket om man möter andra hundar, man behöver man inte muskelkraft för att hålla tillbaka hunden, säger Kennelklubbens presstalesman Hans Rosenberg.

Viktigt kunna hantera sin hund

På Kennelklubben tycker man det är positivt att stockholmarna gillar små hundar.

– Ja, man ska kunna hantera sin hund, det är det väsentligaste, sedan om man tränar och gör annat kanske det är lämpligare med en större ras som är mer lämpad för den uppgiften. Men med renodlad sällskapshund, då tycker vi att det är bra att man tittar på de små raserna, säger Hans Rosenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.