Skilsmässostrid inför öppen ridå

Uppdaterad
Publicerad

Han var en gång fastighetskung i Sundsvall med tillgångar i miljardklassen. Idag säger han sig leva han som hemlös men historien om Kjell Larsson i Sundsvall har flera bottnar.

Hans berättelse har till och med återgetts i medier utomlands och vi träffar Kjell Larsson utanför centralstationen i Sundsvall. Han har kudden i en plastkasse och sina viktiga papper i en annan.

Personlig konkurs

Det visar sig att historien handlar mer om trassliga fastighetsaffärer på 90-talet och om en idag komplicerad skilsmässa. Kjell Larsson är 72 år och har varit en följetong i media genom åren. Bakgrunden är fastighetskrisen i finansbolaget Nyckeln 1991 som ledde till personlig konkurs och en fängelsedom för ekonomisk brottslighet.

Kjell Larsson

Vad som inte var känt då, men som idag avslöjas i skilsmässohandlingarna mellan Kjell Larsson och hans hustru, är att han i syfte att rädda sina tillgångar undan fordringsägarna skrev över sina tillgångar på hustrun. Samtidigt uppger Kjell Larsson att det finns ett hemligt avtal som han visar oss och ett äktenskapsförord mellan makarna om hur tillgångarna skulle fördelas. Hälften vardera, hävdar Larsson, medan hustrun hävdar något annat.

Svart på vitt i rätten

Allt finns i svart på vitt hos tingsrätten. Till veckan ska skilsmässan upp i rätten och där kräver Kjell Larsson hälften av fruns tillgångar, tillgångar som skrevs över på henne när hans fastighetsaffärer gick över styr i början på 90-talet.

– För att undvika att dom tog allt jag hade så skrev jag över allt på min hustru och hon äger allt idag. Det är inget jag hymlar om.

Beredda till förlikning

Mittnytt har varit i kontakt med såväl hustrun som hennes advokat. De är beredda till förlikning innan det ska avgöras i tingsrätten nästa vecka. Kjell Larsson erbjuds hälften av egendomen som består av ett antal fastigheter, lägenheter och bilar men på en viktig punkt är de oense. Kjell Larsson kräver också hälften av hustruns bolag som han hävdar att han byggt upp i det fördolda. I handlingarna beskrivs det som en ”dold samäganderätt”.  I Larssons första stämningsansökan i skilsmässomålet hävdar han att han varit formell ägare till bolagen och att det var han som drev dem.

– Bolagen är viktigast. Jag är idag utestängd och vill komma tillbaka och driva dem som tidigare. Det är det jag slåss för, säger han.

Stora bankskulder

Men det räcker inte med det. Kjell Larsson har stora bankskulder som hänger kvar sedan 90-talet och kommer med stor sannolikhet att krävas på de tillgångar en skilsmässouppgörelse skulle kunna ge. Även andelar i bolagen. Själv menar han emellertid att det finns lösningar på det.

Mittnytt: Men då uppstår ju samma situation igen om du får tillbaka tillgångarna?

– Jo, men det får ju göras lite avtal. Det är ju inte jag som behöver stå som ägare, säger han till Mittnytt.

En fråga som hänger sig kvar under Mittnytts intervju med Kjell Larsson är frågan om han verkligen är hemlös. Genom ett interimistiskt beslut i tingsrätten har han kvarsittningsrätt i parets gemensamma villa på Lotsgatan i Sundsvall tills dess skilsmässan är avgjord. Villan är värderad till åtta miljoner och enligt hustrun och hennes advokat har Kjell Larsson möjlighet att bo där tills vidare.

– Jag kommer inte in i villan eftersom de bytt lås. Jag kan visserligen komma in i huset genom att begära hjälp av kronofogden men det kostar pengar. Och det kostar pengar att göra nycklar så jag har valt att ha det så här. Det är trots allt kort tid kvar innan det avgörs i tingsrätten.

Hustruns advokat förnekar detta och säger att han fått nycklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kjell Larsson

Mer i ämnet