Foto: TT

Brovakterna såg inte olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Bevakningstornet var bemannat natten då olyckan med det engelska popbandet inträffade på motorvägsbron i Södertälje. Men ingen i tornet såg själva händelsen – så snabbt gick det när fem unga män körde ihjäl sig på väg från en spelning i Norrköping.

Det var på väg till Arlanda som upprymdhet, förväntningar och drömmar fick ett abrupt slut, när det brittiska indiepopbandet Viola Beach och deras manager körde igenom två nedfällda bommar och över kanten vid en broöppning strax efter klockan två natten till lördag.

Orsaken till händelsen är minst sagt förbryllande, och olyckan kostade samtliga i bilen livet.

Motorvägsbron i Södertälje

– Det finns inga misstankar om att det är någon säkerhetsanordning som har brustit, men det finns inga vittnesuppgifter om vad som skedde framme vid själva broöppningen, säger polisinspektören Martin Bergholm vid Södertäljepolisen.

Personal var på plats

– Dels finns det ett förvarningssystem som varnar för att det är en broöppning längre fram, med två lampor som blinkar rött och en skylt som visar att det är broöppning längre fram. Sedan kommer man fram till bron, och då är det också signaler och även bommar som är nedfällda, eller som fälls ner, beroende på i vilket läge man är på då. Så fort bilarna stannat så sänker brovakten bommarna, och det är två bompar som finns i norrgående riktning, säger Joachim Jacobsson, projektledare för underhåll på Trafikverket.

Broöppningen manövreras manuellt av brovakten som håller till i en angränsande byggnad. Det fanns alltså personal på plats vid tiden för olyckan, men de uppmärksammade inte att bilen föll över kanten.

”Ganska oförklarligt”

– Det är ju väldigt speciella omständigheter som gör att den här bilen hamnar förbi bommen och ner i kanalen. Det är sådana omständigheter som är ganska oförklarliga för mig i alla fall, och jag tror att för de flesta som har satt sig in i ärendet så är det ganska oförklarliga omständigheter, fortsätter Martin Bergholm.

Det kan inte vara mer än 125 meter från den första bommen och kanten. Inga bromsspår syns heller till på platsen. I hög fart kan det hela bara ha handlat om sekunder.

Hade bommarna kunnat vara en längre bit ifrån själva kanten?

– Det är omöjligt att spekulera i om de då hunnit stanna, men vi följer ju de regler som vi har. Vi får väl se över om vi kan ändra rutiner när vi monterar upp bommar och sådana saker i framtiden då, men i dagsläget är det inget som jag vet om skulle påverka att vi ska flytta på bommarna eller något sådant, säger Joachim Jacobsson.

Tidigare uppgifter om att bron var på väg att sänkas ner vid olyckstiden har dementerats av Trafikverket, som menar att bron var på väg upp, och fartyget hade ännu inte passerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motorvägsbron i Södertälje

Mer i ämnet