Förslag om HPV-vaccin till pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Stockholms läns landsting har beslutat om en ny plan för cancervården. I planen ingår att utreda om även pojkar ska vaccineras mot HPV-viruset som kan leda till olika sorter av cancer.

Humant papillom-virus, HPV, kan leda till cellförändringar som i sin tur kan leda till livmoderhalscancer hos kvinnor och mun- och halscancer framför allt hos män. I dagsläget ingår vaccination mot HPV i det nationella barnvaccinationsprogrammet men erbjuds bara till flickor i skolåldern för att förebygga livmoderhalscancer. 70 procent av all livmoderhalscancer beror på HPV-infektioner, enligt Cancerfonden.

Nu vill man utreda om även pojkar ska vaccineras mot HPV. Orsaken är att det sker en oroväckande ökning av cancer orsakad av HPV i hals och tunga, cancersorter som drabbar män i högre utsträckning än kvinnor.

– HPV-vaccination är en av de mest effektiva förebyggande åtgärderna för att förebygga cancer. För att snabbare få positiva effekter utreder vi vaccination även för pojkar, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för cancervården, i ett pressmeddelande.

Ny cancerplan ska förebygga cancer

Utredningen om HPV-vaccinet är en del av Stockholms landstings nya cancerplan som man presenterar tillsammans med Gotland. Planen ska ligga till grund för cancervården och minska skillnader inom cancervården, minska väntetiderna, stärka bemanningen och stödja forskningen.

 – Planen blir en utmärkt grund för utvecklingen av framtidens cancervård i länet. För första gången handlar ett helt avsnitt om cancer hos barn. Jag är glad att barncancervården lyfts fram på ett så tydligt sätt, säger Ella Bohlin.

HPV-vaccin

Det har funnits spekulationer om biverkningar av vaccinet, spekulationer som nyligen avfärdats av både svenska Läkemedelsverket och EMA, europeiska Läkemedelsmyndigheten. Vaccinet Gardasil som används i Sverige har funnits sedan 2006. Runt om i världen har över 80 miljoner människor vaccinerats mot HPV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.