Fullt tryck i Täby inför Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Trycket är högt på Täby konstsnöspår när Vasaloppet närmar sig. Där har nyinköpta snökanoner gjort det möjligt att öppna tidigt trots den varma vintern.

– Till och med Sälen har barmark. Vasaloppsåkarna har ingenstans att ta vägen, säger Klas-Göran Ericsson som är ordförande i Täby konstsnöspår.

Redan innan jul öppnade ett spår, men när värmen slog till med över tio plusgrader fick det stänga. Från och med nyår är det däremot åter full fart.

Nu finns ett spår med en och en halv kilometer åkning, men inom kort räknar Klas-Göran Ericsson med att ytterligare 800 meter kommer att öppna, då med upp- och nedförsbacke.

– Parkeringen är överfull. Människor kommer och går hela tiden. Man ser pannlampor under hela dygnet här, säger Klas-Göran Ericsson.

En anledning till att Täby konstnöspår kunnat öppna så tidigt är att det investerats i nya snökanoner. De kan börja spruta redan när det är en minusgrad, till skillnad från de äldre kanonerna som kräver fyra till fem minusgrader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.