Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots ökade kostnader på nästan en kvarts miljard försvarar primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C) beslutet att sänka ersättningsmodellen till nätläkarna. Men oppositionen är kritisk. Foto: Annizeth Åberg/SVT

Region Stockholm sänkte ersättningen till nätläkarna – blev en kvarts miljard dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm skulle spara in pengar och sänkte ersättningen till nätläkarna i fjol – men det fick motsatt effekt och kostnaderna har istället ökat dramatiskt. Hela 237 miljoner det senaste året.

I maj 2023 sänkte Region Stockholm ersättningen till de digitala vårdgivarna från 400 kronor till 100 kronor per vårdbesök.

– Tanken med att omfördela ersättningen var att stärka vårdcentralerna där vi anser att resurserna gör mest nytta. Med fasta läkare, allt för att få kontinuitet, säger primärvårdsregionråd Christine Lorne (C).

Trots sänkt ersättning betalar regionen nu mer till de digitala vårdgivarna, då vårdbesöken i de digitala apparna ökar och ytterligare en vårdgivare har flyttat till Region Sörmland, där ersättningen är högre.

Ersättningen till nätläkarna ökar i hela landet

Även sett till hela riket ökar regionernas kostnader till nätläkarna, visar statistik som SVT Nyheter Stockholm tagit del av. Första kvartalet 2024 handlade det om 279 miljoner kronor, jämfört med 169 miljoner kronor samma period i fjol.

SVT har varit i kontakt med Mindler, som valde att säga upp avtalet med Region Stockholm efter att ersättningen till digitala vårdgivare sänktes förra våren. De vill inte ställa upp på en intervju.

Regeringen har utrett hur den digitala vården och ersättningen till vårdgivarna ska se ut. Ärendet har varit ute på remiss och om lagen klubbas kommer den att träda i kraft 1 oktober 2025.

I videon ovan: Oppositionsregionråd Kristoffer Tamsons (M) och primärvårdsregionråd Christine Lorne (C) om att kostnaderna till nätläkarna ökar.

Stockholmarnas vårdbesök och ersättning till nätläkarna

2023: 805 515 besök, 292 289 420 kr

2022: 366 106 besök, 145 006 014 kr

2021: 487 089 besök, 163 861 725 kr

2020: 899 749 besök, 369 756 126 kr

Källa: Region Sörmland och Region Jönköping

Det här innebär utomlänsersättningen för digital vård

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tagit fram rekommendationer till regionerna om gemensamma utomlänsersättningar för digitala vårdkontakter. Regionerna fakturerar varandra för den vård som sker i andra regioner.

Sedan 2019 gäller följande rekommendationer:

  • 500 kronor för digital läkarkontakt.
  • 425 kronor för digital kontakt med psykolog, kurator eller psykoterapeut.
  • 275 kronor för digital kontakt med annan sjukvårdspersonal.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

PARTIERNA SOM STYR REGION STOCKHOLM 2022-2026

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet utgör tillsammans den styrande koalitionen. Vänsterpartiet är samarbetsparti till den styrande koalitionen som tillsammans samlar en majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.