Många försökte överrösta Pegida med visselpipor. Foto: Matilda Nyberg

Stor demonstration mot Pegida

Uppdaterad
Publicerad

På lördagseftermiddagen höll Pegida en manifestation i Uppsala. Något som möttes av en stor motdemonstration.

”Inga fascister på våra gator.” Det skanderas ramsor och slagord på Forumtorget. Om och om igen. På plakaten stod ”Uppsalabor mot rasism” och ”Ingen plats åt fascismen – varken här eller i Bryssel”.

SVT:s reportrar på plats vittnade om att Pegidas talare hade svårt att höras. Omkring 250 motdemonstranter hade samlats, en del utrustade med visselpipor.

– Vi måste säga vad vi tycker, Pegidas värderingar är ju helt knasiga. Jag avskyr när man inte kan se till individen, utan drar alla över en kam, säger motdemonstranten Mattias Österholm till SVT.

Extrainkallade patruller

Klockan 15 hade den islamkritiska organisationen Pegida tillstånd att tala. Under gårdagen hade elva personer visat intresse för manifestationen på Facebook. Polisen hade förstärkt med extra personal från Västerås och Gävleborg.

Polisen visiterade folk som skulle in och lyssna på Pegida och med stöd i lagen släpptes inte alla in på området. Vid 16-tiden meddelades att polisens främsta uppgift var att skingra grupperna när Pegidas talare avslutat själva manifestationen. Allt gick lugnt till.

Kraftigt motstånd i flera länder

Tidigare möten som hållits av Pegida har dragit massiva motdemonstrationer. Den lokala föreningen Uppsalabor Mot Rasism och det antirasistiska nätverket No Pegida höll en demonstration på Forumtorget en halvtimme innan Pegidas möte.

Det här är Pegida

  • En tysk protestorganisation som bildades i Dresden hösten 2014.
  • Gruppen protesterar mot en påstådd islamisering av västvärlden, och demonstrerar frekvent i olika tyska städer.
  • Har tidigare demonstrerat bland annat i Malmö och Linköping och har då mötts av stora motdemonstrationer.
  • I Malmö protesterade ungefär 5000 människor mot Pegida, i Linköping cirka 400.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.