Foto: SVT arkiv

Kommunalråd vill stoppa fler asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 400 nya asylboendeplatser hos privata fastighetsägare är på gång i Filipstad – men nu vill kommunen avbryta upphandlingen.

Migrationsverket har sedan tidigare totalt 600 platser i Filipstad. Nu vill Migrationsverket utöka antalet bostäder med hjälp av privata aktörer.

I en skrivelse till Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson och migrationsminister Tobias Billström kräver nu det socialdemokratiske kommunalrådet Per Gruvberger tillsammans med kommunchefen Claes Hultgren att Migrationsverket avbryter pågående upphandling.

Valet i Värmland

Enligt kommunens uppskattning handlar Migrationsverkets upphandling med privata fastighetsägare om cirka 400 platser för tillfälligt asylboende och Gruvberger (S) är kritisk till att kommunen inte har någon insyn över huvud taget.

– Vi begär att upphandlingen ska avbrytas omgående och att det genomförs en dialog mellan Migrationsverket och kommunen, säger han.

”Det är inte rimligt att en liten kommun med begränsade resurser skall tvingas till ett mycket stort mottagande. Vi kommer inte att klara samhällsservice när antalet asylplatser, genom upphandlingar av tillfälliga boenden, i stort sett fördubblas” står det bland annat i skrivelsen.

Riskerar att bryta mot lagen

Gruvberger är till exempel orolig för att Filipstads kommun inte kommer klara lagkravet på att erbjuda plats i förskola, grundskola och gymnasium. Inom förskolan har kommunen redan i dag svårt att hålla sig till kravet om högst fyra månaders kötid.

– Vi klarar inte att ha fler asylplatser och söker ett samarbete med Migrationsverket. Vi har påpekat det här tidigare utan att få något gehör från verket, fortsätter han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet