En blodig transportbur hittades i mannens lägenhet. Han köpte flera katter, bland annat den svarta på bilden. Foto: Polisens förundersökning

Kattdödare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre månaders fängelse och skyddstillsyn blir domen för den 21-åriga man från Skövde som i november åtalades för djurplågeri efter att på olika sätt skadat 22 katter så illa att alla utom en dog. Den överlevande katten smet efter att mannen sparkat katten och stängt ute den från lägenheten.

Mannen köpte eller stal katterna för att han kände sig ensam, men när han blev arg på dem skadade han 21 av sina 22 katter så illa att de dog. Katten som överlevde smet från mannens balkong efter att han sparkat den och stängt ut den från lägenheten.

De flesta av katterna köpte mannen från uppfödare eller från annonser på internet under en period på drygt ett år. En av katterna stal han i samband med ett besök hos en släkting. Han fångade katten och tog in den i sin bil. När katten rev honom och försökte rymma blev han arg och slog han ihjäl den innan han slängde in den i skogen.

Dränkte och misshandlade

En annan katt stal han i samband med att han köpte en kattunge. Efter att han åkt hem från säljaren med sin nyligen inköpta kattunge – som han senare tog livet av – upptäckte säljaren att hennes vuxna katt saknades. När hon inte kunde hitta katten och den inte heller kom då hon ropade fattade hon misstanke och kontaktade mannen. Han sade sig ha sett en grå katt springa över gården men när säljaren senare besöker mannen för att fråga honom om katterna säger han att han hittat den försvunna katten fastklämd under bilen. Egentligen hade han dränkt katten.

Flera av katterna har sparkats, slagits, dränkts eller kastats i väggar, dörrar och mot fönsterbräden. En av de vuxna katterna dränkte han efter att den försökt försvara en kattunge han dödat.

Hittade döda katter i området

Det var i somras som en vaktmästare började hitta döda katter i området. Vissa låg i närheten av den 21-åriga mannens bostad och andra vid en container. Efter att en granne påpekat att det luktade obehagligt från förrådet hittade man flera döda katter i en plastsäck i förrådet. I samma säck som de döda katterna låg en tidning med den 21-åriga mannens adress. Efter förhör och husrannsakan fann man kattblod i lägenheten. Blod fanns på väggarna, balkongen och i en kattbur.

Erkänner men har glömt

Den 21-åriga mannen från Skövde erkänner djurplågeri av några av katterna och dränkning av några andra. Vissa gärningar kan han varken förneka eller erkänna då han inte minns vad som hänt.

I förhör berättar mannen om ett av tillfällena då han dödat en katt.

– Det blev svart för mig. Jag får black out när jag blir förbannad, säger han.

Eftersom mannen har en intellektuell funktionsnedsättning och dessutom var yngre än 21 år då vissa av handlingarna begicks döms han till skyddstillsyn och tre månaders fängelse av Skaraborgs tingsrätt. Det kan ha funnits ytterligare två katter, men det rör sig om minst 22 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.