OBS! Stillbilden är ett montage av två bilder.

Akutvården i Skellefteå hotas

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kan förlora akuten nattetid när en eventuell storregion införs. Det säger en källa inom landstinget till SVT.

– Regionen innebär ju att alla län kommer att slå vakt om sina stora sjukhus. Det är risk att Skellefteå då blir en stor vårdcentral. Det säger Valter Stenmark ordförande i Skellefteuppropet som för två år sedan samlade in 35.000 namn för att rädda sjukhuset i Skellefteå.

Nu kommer nästa prövning för Skellefteå sjukhus. Vad händer när de fyra nordliga länen går samman i en region för att driva sjukvård?

Akuten kan stängas nattetid

Akuten kan komma att stängas nattetid, ett möjligt scenario för att spara pengar. Det menar en central placerad källa i landstinget som SVT Nyheter talat med.

Skellefteå har 13 mil till Sunderbyn i Norrbotten och lika långt till Umeå. En stängd akut nattetid och fler ambulanser skulle klara de få besökare som kommer mellan midnatt och 06.00. Det skulle spara mycket pengar.

Fler operationer

Fler planerade operationer på sjukhuset dagtid skulle kunna vara en kompensation.

Med den nya norrlandsregionen kommer politiker i Västernorrland, Norrbotten och Jämtland också att ha synpunkter på och bestämma om vården i Västerbotten.

Fler ambulanser

Måns Rosén är regeringens sjukvårdsutedare.

– Man måste ta ett helhetsgrepp på alla sjukhus i Västerbotten. Fundera på transportsystemen och på om man kan få fler ambulanser och ambulanshelikoptrar.

Med Europeiska mått räcker det med 0.83 sjukhus i Västerbotten med en befolkningen på 260.000 människor, idag finns det tre. Vad tycker du om det?

– Man har ganska långa avstånd i Västerbotten och det måste man ta hänsyn till. Jag tror inte alla tre sjukhus skall jobba med allt, utan då måste man fundera på vilka som behövs, och vad som skall göra på de olika sjukhusen, säger Måns Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.