Djurliv riskerar att dö

Uppdaterad
Publicerad

Ett haveri på Kilforsens kraftverk tvingade Vattenfall att tömma ut Imnäsdammen, vilket har torkat ut forsen i Kilforsen och alla forsar nedströms.

– Det är otillräcklig egenkontroll för när sådant här inträffar. Hade man haft bättre kontroll hade det inte behövt hända, säger Christer Borg, representant från organisationen Älvräddarna.

Efter ett haveri på Kilforsens kraftverk tvingades Vattenfall köra ut 95 000 liter i sekunden under cirka ett dygn ur Imnäsdammen. Det ledde till att en ispropp skapades, och Kilforsen och alla forsar nedströms från den i  Fjällsjöälven har torkats ut under tre dygn.

Fjällsjöälven

Ortsbor slog larm

Om inget vatten rinner genom dessa forsar på vintern när det kan vara minus 20 grader riskerar det liv som övervintrar där att dö. Det var människor i bygden som märkte att inget vatten längre rann.

– Ett så stort företag måste ha beredskap för sådana här situationer, säger Christer Borg.

Vattenfall, som äger Kilforsens kraftverk, menar att det hela handlar om olyckliga omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjällsjöälven

Mer i ämnet