Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Så påverkar vi våra vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

I ett par år har en del av Hedströmmen i Skinnskatteberg fungerat som ett laboratorium för forskning kring människans påverkan på våra vattendrag. Nu kommer dom första slutsatserna.

Mindre öre för vattenkraftsbolagen – mer öring åt Hedströmmen. Så kan det bli i framtiden visar nya forskningsresultat.

Sedan några år tillbaka deltar Mälarenergi, länsstyrelsen och Skogsmästarskolan i ett projekt där man vill studera det så kallade mänskliga fotavtrycket i naturen. Fokus har legat på människans påverkan på vattendragen – och därför har man genomfört studien i en del av Hedströmmen som rinner genom Skinnskatteberg.

– Vi vill försöka förstå hur vi förändrar våra landskap genom exempelvis kraftverk, och vilka konsekvenser det får för olika arter, säger Johan Törnblom, projektledaren och forskare vid Skogsmästarskolan.

Vill driva verksamhet med hållbarhetstänk

På tisdagen hölls en konferens för att gå igenom vad projektet, som varit förlagt till en gammal torrfåra vid kraftstationen i Skinnskatteberg, hittills har visat.

– Det vi har sett är att om man tillsätter en viss mängd vatten i ett kanaliserat eller påverkat vattendrag som det är här, då kan vissa arter som exempelvis öring svara snabbt och växa i antal.

Just reglerande av vattenflöden är något som elbolaget Mälarenergi använder sig av vid sina kraftstationer – något som klart påverkar både flora och fauna menar hållbarhetschefen Katarina Hogfedlt-Forsberg.

– Vi bedriver ju produktion av elektricitet genom vattenkraften i bland annat Hedströmmen och det har en påverkan. Vi vet att det ställs stora krav på oss utifrån miljöperspektivet, och därför är det viktigt för oss att engagera oss i sådana här projekt. Vi vill lära oss vad vi kan göra för att driva vår verksamhet med ett hållbarhetstänk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.