Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionpolischef: ”förvånad över att vi inte ser tydliga effekter” Foto: SVT/TT

Polischefen: ”Jag är förvånad över att vi inte ser tydliga effekter”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen beskriver sitt arbete mot mot skjutningarna som offensivt och hundratals personer har frihetsberövats på kort tid. Ändå fortsätter våldet.

– Jag är överraskad över med vilken kraft alla de som vi har satt i fängelse har ersatts av yngre, säger Mats Löfving, tillförordnad rikspolischef, i SVT:s Aktuellt.

I helgen skottskadades två barn i Flemingsberg när det var ute och lekte. Det är det senaste exemplet på våldsdåd där skjutvapen använts. Och enligt polisen finns också exempel på att våldet ändrat karaktär:

– Vi kan se skillnad i tillvägagångsätt som innebär att det blir mer och mer avrättningslika skjutningar. Vi hittar mycket hylsor och människor träffas med många skott, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm och tillförordnad rikspolischef.

Han är förvånad över att man inte har sett tydligare effekter av polisens frihetsberövanden. Enligt Mats Löfving börjar många sin kriminella karriär tidigt, ibland redan i tolvårsåldern.

–  Hastigheten och kraften i nya unga som växer upp i kriminalitet är större än vad åtminstone jag har räknat med. Vi har 25 av 60 utsatta områden i Stockholm och jag fattar att det är som växthus för unga människor in i en kriminell karriär.

Han tror att det behövs mer förebyggande arbete och samarbete i områdena.

– Polisen har ett brottsförebyggande uppdrag och i huvudsak ska vi rikta in oss på att förebygga brott bland unga, men åtminstone i trakten av straffmyndighetsålder. Vi ser en utveckling där de här insatserna måste till mycket tidigare och då är det i huvudsak kommunerna, socialförvaltningen och skola som ska ta itu med det här arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer