Två barn skadade efter skjutning i södra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två barn har skadats i samband med en skottlossning i Visättra i Flemingsberg, söder om Stockholm. Nio personer har frihetsberövats.

– Det handlar oftast om unga män med en diagnos och narkotikaproblem, säger Palle Nilsson, biträdande regionpolischef i Stockholm.

Polisen fick in larmet vid 20.15-tiden på lördagskvällen. Barnen, som är i förskole- respektive lågstadieåldern, fördes kort efter till sjukhus.

– Vi var snabbt där med resurser på plats och grep nio personer, säger Palle Nilsson, biträdande regionpolischef.

Barn skottskadade i Flemingsberg

Polisen hade tidigare på söndagen sagt att barnen sannolikt vad ute och lekte när de blev skottskadade i benen, men de var inte något mål för de som sköt.

– Vi utgår ifrån att det inte var barnen, som lyckligtvis inte är allvarligt skadade.

Polisens tekniker undersöker en gångbro vid brottsplatsen. Foto: Blåljusbilder

Polisen: Ofta narkotikapåverkade gärningsmän

Totalt har nio personer anhållits i samband med utredningen – samtliga är skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och vapenbrott. De frihetsberövade har kopplingar till kriminella nätverk men det är oklart om de har någon relation till barnen.

Sker på tider som ökar risk

För drygt en vecka sedan sköts en man till döds i Huddinge samtidigt som barn spelade boll i närheten. Finns det någon koppling till det fallet?

– Jag går inte in på kopplingar, men det vi kan se senaste året är att de här skjutningarna sker på tider som ökar risken för tredje man när de här personerna visar total hänsynslöshet eller likgiltighet för att någon annan ska träffas, säger Palle Nilsson och fortsätter:

– Det handlar oftast om unga män, ofta med en diagnos och narkotikaproblem. De är väldigt dåliga på att hantera vapen. De är rädda i situationen. Det gör att risken ökar för att någon annan ska bli drabbad av det.

Polisen har hört flera vittnen och knackat dörr i området. Om det finns ytterligare misstänkta för brott i samband med händelsen vill polisen inte gå ut med.

Senast på onsdag klockan 12.00 måste åklagaren bestämma om de gripna ska begäras häktade eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn skottskadade i Flemingsberg

Mer i ämnet