Starka politiska reaktioner efter skottlossning mot barn

Uppdaterad
Publicerad

De politiska partierna reagerar snabbt efter att två barn skottskadats i Visättra i Flemingsberg.

– Ansvariga ska lagföras, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Det är ett obeskrivligt mörker, säger Johan Forssell (M).

Två barn, ett i förskoleåldern och ett i lågstadieåldern, skottskadades. Skadorna uppges inte vara livshotade, men enligt polisens presstalesperson var barnen sannolikt ute och lekte. De verkar inte vara måltavlan.

– Det är ett obeskrivligt mörker. Det är svårt att ta in, men vi ser att nya gränser passeras hela tiden i Sverige kring den här grova kriminaliteten, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Barn skottskadade i Flemingsberg

Han fortsätter:

– Man tänker så klart på de anhöriga i dag, men jag tänker också att det måste till helt andra åtgärder framöver i Sverige för att hantera den här, tyvärr inte bara grova, utan också växande gängriminaliteten.

Inrikesministern: Ansvariga ska lagföras

Inrikesministern Mikael Damberg (S) har informerats om att flera personer har gripits och anhållits efter skjutningen som skedde på lördagskvällen.

”Polismyndigheten har ett väl inarbetat arbetssätt vid händelser av det här slaget och ett stort antal resurser är på plats”, säger Damberg i en kommentar till TT och fortsätter:

”Nu är det viktigt att den eller de som är ansvariga för detta meningslösa våld lagförs. Barn ska alltid kunna känna sig trygga i vårt samhälle.”

SD: Sparka Morgan Johansson

Sverigedemokraterna anser att justitieministern bör avgå.

”Nog nu. Gör om, gör rätt. Sparka Morgan Johansson när riksdagen öppnar igen” skriver Martin Kinnunen som är miljöpolitisk talesperson för SD i ett inlägg på Twitter som delats via partiets officiella konto.

Sabuni: Gränsen passerad

Även Liberalerna reagerar kraftig efter skotten i Visättra på lördagen.

”Det slog knut i magen när jag i morse förstod att det var två barn i förskole- och lågstadieålder som skadats i skjutningen söder om Stockholm i går kväll. Gränsen är sedan länge passerad och att barn nu faller offer för gängens skjutningar bekräftar att Sverige befinner sig i djup kris” skriver partiledaren Nyamko Sabuni i ett inlägg på Facebook.

Busch: Ondskan skyr inga medel

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch uttalar sig också på Twitter.

”Polismord och nu lekande småbarn. Den här ondskan skyr inga medel för att krossa nya gränser. Allas vår trygghet hotas. Bottenlöst sorgligt att Sverige har hamnat här men vi måste erkänna hur verkligheten ser ut. Mina tankar med familjerna som drabbats.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn skottskadade i Flemingsberg

Mer i ämnet