Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Didina Osei-Poku berätta hur hon lärt sig leva med långvarig smärta i videon ovan. Foto: SVT/Tatiana Kireeva

Didina Osei-Poku behandlades på smärtklinik: ”Det bästa som har hänt mig”

Uppdaterad
Publicerad

Didina Osei-Poku lever med långvarig smärta och har de senaste två åren varit sjukskriven. Men efter att fått rehabilitering på en smärtklinik är hon nu snart tillbaka på jobbet som förskollärare på heltid.

– Smärtan finns hela tiden, men jag är inte längre rädd för den, säger Didina.

I Region Stockholm finns 10 smärtkliniker som tar hand om runt 1 000 patienter per år som lider av långvarig smärta, fibromyalgi, reumatism och ME/CFS. Men efter beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm tas vårdvalet bort. Istället hänvisas patienterna till sin vårdcentral.

Det innebär att klinikerna inte längre får betalt för patienterna från regionen och läkare är oroliga för att behöva stänga klinikerna.

– Distriktsläkare kan bara sjukskriva, skriva ut läkemedel eller skicka remiss till sjukgymnasten. Vi har utvecklat ett bra specialiserat evidensbaserat program. Primärvården kommer inte kunna skaffa sådan kunskap på kort tid, säger Diana Kadetoff, PhD och överläkare på Spine Center som har forskat inom långvarig smärta i över 20 år.

Oron för nedläggning på Capio Spine Center

På Capio Spine Center i Stockholm behandlas 300 patienter per år. Sedan 2014 arbetar läkare, psykologer, sjukgymnaster, smärtläkare och kurator i team för att lära patienterna att hantera smärtan och kunna återgå till det normala livet. Enligt Nationella Registret över smärtrehabilitering kunde 44 procent som fått behandling 2021 återgå till sitt arbete.  

Diana Kadetoff skulle vilja se en annan lösning. 

– Man skulle kunna ersätta det med ett annat avtal, med det ytterst viktigt att patienterna träffar specialistläkare för smärtanalys, utskrivning av läkemedel och rehabilitering. Det är helheten som behövs, säger Kadetoff. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.