Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi (S) vill att regionen tar ett större ansvar för patienter med smärta och utmattningssyndrom. Foto: SVT

Beslutet: Smärtkliniker tas bort som vårdval i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade mittenkoalitionen med stöd av Vänsterpartiet i Region Stockholm att vårdvalet för komplicerad smärtproblematik ska tas bort som ett eget vårdval.

–  Vi förstärker forskning och utveckling inom detta vårdområde och bygger ut vården så att vi levererar bra vård i regionens regi istället, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Specialistläkare och husläkare har kunnat remittera patienter med utmattningssyndrom, långvarig smärta samt ME/CFS och komplicerad smärtproblematik till särskilda smärtkliniker som tecknat vårdavtal med regionen. Men nu har Region Stockholm beslutat att patienter framöver i första hand ska vårdas inom primärvården.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd menar att förändringen inte handlar om en kostnadsbesparing på cirka 300 miljoner kronor som vårdvalet kostar årligen utan att fler patienter ska få vård i regionens regi.

Får stark kritik från oppositionsregionrådet

Avvecklingen av vårdvalet ska enligt Region Stockholm vara färdig under 2025. Désirée Pethrus oppostionsregionråd(KD) är kritisk till att vårdvalet avvecklas och att patienter riskerar att falla mellan stolarna. 

Hör mer i videon ovan.

Patienter med långvarig smärta och vid utmattningssyndrom:

Cirka 2 800 patienter genomgår smärtrehabilitering årligen. Cirka 900 patienter patienter bedöms i den utredning som föregått beslutet ha så pass stor besvärsbild att primärvårdens resurser inte kommer att räcka till. De ska iställlet vårdas inom psykiatri och sjukhus.

källa : Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.