Yoon Suk Yeol ska till Japan för att träffa landets premiärminister Kishida. Det blir det första mötet mellan ländernas ledare på tolv år. Foto: EPA/Jeon Heon-Kyun

Sydkorea och Japan allt bättre vänner inför historiskt besök

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Yoon Suk Yeol ska till Japan senare i veckan och nu understryker han värdet av att länderna lämnar gamla konflikter bakom sig för att möta hotet från Nordkorea.

På torsdag ska Yoon till Japan för att träffa premiärminister Kishida. Det blir första gången på tolv år som ledarna för respektive land möts.

Resan äger rum drygt en vecka efter att Sydkorea meddelat att en inhemsk fond, och inte Japan, ska kompensera offer för tvångsarbete under Japans kolonialstyre mellan 1910–1945.

Kritiserades

Ett besked som ledde till massiva demonstrationer i Seoul men som fick relationen mellan länderna att tina.

– Det finns ett ökande behov av samarbete och vi har inte råd att slösa tid, sade Yoon i en intervju med flera medier under onsdagen.

”Säkerhetssamarbete”

Rubbade produktionskedjor på världsmarknaden som försvårar för ländernas ekonomier och kärnvapenhotet från Nordkorea är utmaningar som han hoppas att Sydkorea och Japan kan möta tillsammans – med stöd av viktiga allierade USA.

– För att avskräcka Nordkorea måste vi stärka säkerhetssamarbetet ytterligare, säger Yoon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.