Snabba hyreshöjningar skulle stoppas – men riksdagen säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill begränsa hyresvärdars möjlighet att kraftigt höja hyran efter renoveringar, men riksdagen röstade i dag ned detta förslag.

– Det är djupt tragiskt för Sveriges hyresgäster, säger Ola Möller (S) suppleant i civilutskottet.

Under onsdagen tog riksdagen ställning till regeringens proposition om stärkt skydd för hyresgäster. Några förslag fick grönt ljus.

Från och med den första januari 2022 kommer hyresnämnden ha möjlighet att tvinga fastighetsägare att åtgärda brister i hyreshus.

Hyresgäster kommer dessutom ges möjlighet att gå före i bostadskön om den nuvarande lägenheten förstörs i exempelvis en brand.

Men förslaget att kraftigt ökade hyror stegvis fasas in till följd av renoveringar röstades ned av riksdagen. Bakom beslutet stod bland annat Moderaterna.

– Det här förslaget skulle leda till att det blir svårare att renovera hyreshus i Sverige samtidigt som vi har en enorm underhållsskuld som uppgår till flera miljarder kronor, säger Carl-Oskar Bohlin (M), ledamot i civilutskottet.

Stora risker enligt M

Han menar att den upptrappningsmodell som redan i dag kan tillämpas på individnivå, när en hyresgäst har svårt att mäkta med en hyreshöjning, är tillräcklig.

– Om vi går längre riskerar vi en situation där fler hyresvärdar kommer ha svårt att kunna genomföra renoveringar. Vi vill att hyresrätten ska vara en attraktiv boendeform och då måste det finnas förutsättningar att kunna renovera, säger han.

Men Socialdemokraterna menar att dagens möjlighet till en långsam upptrappning inte fungerar i praktiken.

– Hyresgästen kan ändå drabbas av en chockhöjning redan första året. Det här innebär att människor får gå från hus och hem, säger Ola Möller (S).

S: ”Djupt tragiskt”

Han delar inte Moderaternas uppfattning att förslaget hade lett till att hyresvärdar skulle avstå från renoveringsåtgärder. Han kallar det djupt tragiskt att Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej till ett förslaget.

– Det är väldigt svagt att inte förstå att det lilla intäktstapp som vårt förslag innebär för fastighetsägarna inte hindrar några investeringar, säger Ola Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.