Kvinna byter däck och bil som kör vid dåligt väder. Foto: TT

Meteorologen: Ska du köra norr om Uppsala – byt till vinterdäck

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har vi haft ovanligt milt väder för årstiden, men nu blir det omslag i vädret. Den som ska köra bil en längre sträcka från Uppsala och norrut bör byta till vinterdäck, det säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Det är stor risk för halt väglag under påskhelgen. Det är framförallt i norra Svealand och Norrland, men tidvis kan det även bli halt på vägarna även i norra Götaland.

Enligt SVT:s meteorolog Joel Mellin är det läge att byta tillbaka till vinterdäcken om man planerar att köra en längre sträcka.

– Ja, i  de delarna av landet där det är halt väglag skulle man behöva ha vinterdäck, har man bytt till sommardäck kan det vara klokt att byta tillbaka.

LÄS MER: TV: Se prognosen där SVT:s väderredaktion hyllar serien Skam

Sälen, Mora, trakterna kring Östersund och Gävle samt Sundsvall är platser där halkan kan slå till.

– Självklart även orter som ligger ännu längre norrut, säger Joel Mellin.

Om man planerar att köra söder om Uppsala är risken för halka inte lika stor, men man bör ändå vara observant, särskilt tidigt på morgonen då det är låga temperaturer.

LÄS: Ruggigt och kallt väder i påsk

Inga köldrekord

Även om det nu blir något kallt för årstiden, är det än så länge inga ovanliga temperaturer. Det handlar snarare om att vi nu vant oss med mildare temperaturer eftersom det en tid tillbaka varit milt för årstiden, menar Joel Mellin.

– Egentligen är det här bara vanliga variationer, sådant som vi brukar se på våren. Ibland kan vi ju till och med ha snö i maj.

I prognosen för de närmaste tio dagarna finns inga tecken på att kylan ska släppa taget.

FAKTA / Detta gäller för däcken

  • Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag.
  • Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april.
  • Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
  • Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.