Omkring två tredjedelar av dem som drabbas av alzheimer föds med en viss variant av ett speciellt protein, ApoE4. På vilket sätt detta protein är inblandat i sjukdomsprocessen har dock hittills varit okänt.
I senaste numret av Pnas beskriver forskare vid Buck Institute, USA, hur detta protein samverkar med ett annat protein, SirT1, som i sin tur aktiveras av resveratrol som finns i rödvin.
I både odlade nervceller och i celler tagna från patienter såg forskarna att ApoE4 resulterade i drastiskt minskade nivåer av SirT1.
När nivåerna av SirT1 höjdes, däremot, så minskade nervcellernas produktion av beta-amyloid och tau-proteiner, två ämnen som är stark förknippade med sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom.
Av detta drar forskarna slutsatsen att ApoE4 tycks vara inblandat i uppkomsten av Alzheimers sjukdom, genom att det påverkar SirT1.
– Den biokemiska mekanism som kopplar ApoE4 till Alzheimers sjukdom har varit något av en svart låda, men tack vare arbete från en rad olika laboratorier, inklusive vårt eget, börjar vi kunna öppna denna låda, säger läkaren Dale Bredesen vid Buck Institute.