Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Romer: ”Om de förbjuder tiggeri dör vi”

Uppdaterad
Publicerad

Runt de svenska storstäderna växer allt fler primitiva bostäder fram där tiggare bor. Nu riktas kritik mot att många EU-migranter tvingas bo under bristfälliga förhållanden. – Utan rinnande vatten, utan elektricitet. Så har människor inte bott på hundra år i Sverige, säger Sven Hovmöller på föreningen HEM.

Några mil norr om Stockholm har en liten by växt fram i en skogsglänta. Överallt syns skjul av presenningar, isolering av frigolit eller i bästa fall en husvagn med kamin. När kvällen kommer förbereder sig en av familjerna för att äta kvällsmat och få i gång värmen.

– Vi lägger filtar på oss. Vi ligger med kläderna på. Hela natten håller vi kaminen igång. Men hos oss i Rumänien är det mycket svårt. Här lever vi bättre. Här kan vi tjäna vårt uppehälle, säger Nicolae Tamas.

”Få kommuner gör tillräckligt”

När kylan är som värst ordnar vissa kommuner med natthärbärgen, men sovplatserna är för få menar den ideella organisationen HEM, som har kontakt med många EU-migranter.  

– Det är helt oacceptabelt. Vi måste ge alla de här människorna tak över huvudet. Ytterst få kommuner gör tillräckligt, säger Sven Hovmöller på föreningen HEM.

Sju personer i husvagn

I en av husvagnarna bor sju personer och pengarna de får ihop genom att tigga går till det mest nödvändiga.

– Det är svårt, men vad ska vi göra. Vi har inga andra möjligheter. Det här är den sista utvägen. Här kan vi trots allt överleva, säger Ioana Tamas.

Oron växer

Att tigga har blivit många romers sätt att överleva. Och när allt fler länder inför förbud mot tiggeri växer oron.

– Om de skulle förbjuda tiggeri så dör vi. Vi har ingenstans att få pengar ifrån. Vi dör av hunger, även barnen. De kan inte förbjuda det. Folk ger av barmhärtighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet