Foto: SVT

Romson avgår ur regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Romson kommer att avgå och lämna posten som klimat- och miljöminister. Beskedet lämnar hon bara timmar efter att Miljöpartiets valberedning kommit med beskedet att de föreslår Isabella Lövin som nytt kvinnligt språkrör.

För två veckor sedan meddelade Miljöpartiets två pressade språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin, att de ställer sina platser till förfogande.

Kommande helg avgörs frågan på MP-kongressen i Karlstad, men redan nu står det klart att Romson inte längre är aktuell som språkrör – under måndagen avgick hon ur regeringen och ministeruppdragen avslutar hon efter kongressen.

– Det hade varit roligt att fortsätta. Jag har haft fem väldigt roliga år som språkrör för Miljöpartiet, säger hon till SVT Nyheter.

Inte önskvärd enligt valberedningen

När valberedningen, strax efter lunch på måndagen, meddelade sitt förslag i språkrörsfrågan, så fanns inte längre Åsa Romson med i bilden.

Istället för Romson vill valberedningen se nuvarande biståndsminister Isabella Lövin som nytt kvinnligt språkrör.

– Valberedningen i sitt arbete har mitt förtroende och mandat att kunna göra en samlad bedömning av vilka som kan leda arbetet bäst efter kongressen. Miljöpartiet har viktiga saker att uträtta i svensk politik, säger hon.

Kort möte med Lövin och Romson

Åsa Romson har ändå fått stöd från flera håll i partiet. Bland annat ser riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) det som att man nu offrar kvinnan, snarare än att man föreslår nya starka ledare. Romson har dock inte valt att ta strid i sin position som språkrör, utan hänvisar återigen till Miljöpartiets valberedning.

– De har bäst förutsättningar att se hur partiet kan jobba sig genom krisen, och framförallt jobba med ett starkt ledarskap efter kongressen. Nu har de landat i två starka och bra språkrörskandidater, säger Romson och berömmer sin språkrörskollega Gustav Fridolin.

– Isabella Lövin är också en bra person. Kompetent för de områden som hon jobbar med, men framförallt är jag säker på att hon kommer växa i sin nya roll.

Vill fortsätta med miljöpolitik

Åsa Romson bekräftar för SVT Nyheter att hon efter valberedningens besked om vilka man föreslår som språkrör hade ett kort samtal med Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Där meddelade Romson att hon även, förutom att ge upp kampen om att få förnyat förtroende som språkrör, slutar som minister.

– Jag kommer att fortsätta jobba med miljöpolitik på något sätt. I dag vet jag inte riktigt hur, men jag kommer att göra det, säger hon.

Knutson: Logisk avgång

Avgången är helt väntad och logisk, analyserar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson strax efter att beskedet kommit.

– Miljöministerposten är central för Miljöpartiet. Den som inte har förtroende att vara språkrör kan rimligen heller inte ha förtroende att företräda partiet i regeringen i miljö- och klimatfrågan, säger han.

Efter intervjun med SVT Nyheter, strax efter beskedet om Åsa Romsons avgång, konstaterade SVT:s Margit Silberstein att det i någon meningen kanske dras en lättnadens suck på många håll inom Miljöpartiet.

– Det har ju varit en dramatisk och plågsam process på många sätt inom Miljöpartiet. Nu känner nog många att man nu är här, säger Silberstein och fortsätter:

– Sedan är nog många oroliga för framtiden, hur det ska gå för partiet och sakfrågorna, analyserar Silberstein.

Åsa Romson blir därmed den andra MP-ministern som på kort tid lämnat regeringen. För tre veckor sedan tvingades bostadsminister Mehmet Kaplan lämna sin post, bland annat efter avslöjandet att han firat ramadan med en person med kopplingar till den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.