Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals amerikaner samlades utanför Högsta domstolen för att hylla Ruth Bader Ginsburg Foto: TT

HD-domaren Ruth Bader Ginsburg död

Uppdaterad
Publicerad

Ruth Bader Ginsburg, liberal domare i USA:s högsta domstol, har avlidit 87 år gammal, uppger domstolen.

Hon var en feministisk ikon och tjänade i 27 år i USA:s högsta domstol.

Bader Ginsburg avled på fredagen i sitt hem i Washington, till följd av cancer i bukspottskörteln.

”Vår nation har förlorat en jurist av historiska proportioner. Vi i högsta domstolen har förlorat en omtyckt kollega. I dag sörjer vi, men med fast övertygelse att framtida generationer kommer att minnas Ruth Bader Ginsburg som vi kände henne – en oförtröttlig och resolut kämpe för rättvisan”, skriver HD:s chefsdomare John Roberts i ett uttalande.

Hon tillträdde i högsta domstolen i augusti 1993 efter att ha nominerats av den demokratiske presidenten Bill Clinton. Hon var då andra kvinna efter Sandra Day O'Connor att ta plats i domstolen och den första judiska kvinnan.

Konservativt övertag

Den amerikanska domstolen består av nio domare, fram till den liberala domaren Ruth Bader Ginsburgs död var fem av domarna konservativa och fyra domare liberala. Nu kan domstolens konservativa majoritet befästas för en lång tid framöver, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– Om Trump hinner få in en ny kandidat i högsta domstolen kommer högsta domstolen att tippa åt det konservativa hållet för en väldigt långt tid framhöver. Då blir det sex – tre i röstsiffror åt det konservativa hållet.

Kommer Trump kunna utse en ny kandidat innan valet?

– Där är det lite pikant. När Obama hade 8-9 månader kvar av sitt presidentskap ville han utse en ny HD-domare. Då vägrade senaten att ta fram hans nominerade kandidat. Senaten menade att det var valår och att det måste vara upp till folket att bestämma genom ett val om Obama skulle ha rätt att nominera någon eller inte.

– Nu säger samma politiska ledare i senaten, när Trump är president, att om Trump nominerar någon så kommer de absolut att rösta om det i senaten.

Biden: Utnämning efter valet

President Donald Trump har ännu inte kommenterat en eventuell domarutnämning. Demokraternas presidentkandidat Joe Biden säger att utnämningen bör ske efter valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer