Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Både president Donald Trump och demokraternas Joe Biden hyllar Ginsburg. ”Hon var en gigant inom juridik”, säger Biden. Foto: TT

Joe Biden: ”Hon var en fantastisk hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk hjälte. Så beskriver bland annat demokraternas presidentkandidat Joe Biden domare Ruth Bader Ginsburg.

Hyllningsbeskrivningarna är många efter Ginsburgs död.

Hon avled i sitt hem under fredagen, 87 år gammal.

Ruth Bader Ginsburg, liberal domare i USA, avled på fredagen, 87 år gammal, till följd av cancer i bukspottskörteln. Ginsburg var andra kvinnan efter Sandra Day O’connor att ta plats i domstolen och den första judiska kvinnan.  

Under sina första 27 år vid domstolen var Ginsburg med om att rösta igenom domar som säkrade rättigheter för kvinnor och homosexuella.

Hyllningsbeskrivningarna är många efter Ginsburgs död. 

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skriver att Ruth Bader Ginsburg “stod för oss alla”.  

“Hon var en amerikansk hjälte, en gigant inom juridik, en obeveklig röst i det högst amerikanska idealet. Lika rättvisa enligt lagen. Må hennes minne välsigna alla människor som värnar om konstitutionen och dess löfte.”

Inspirerat amerikaner

President Donald Trump nåddes av nyheten när NBC News frågade om han ville kommentera Ginsburgs bortgång.

– Hon hade ett otroligt liv. Vad mer kan man säga? Hon var en fantastisk kvinna. Oavsett om man höll med henne eller inte som hade ett fantastiskt liv. Det är väldigt tråkigt att höra, svarade presidenten.

I ett längre uttalande skriver Donald Trump senare att Ruth Bader Ginsburg och hennes arbete har inspirerat amerikaner i flera generationer.  

“Vårt land sörjer bortgången av en jätte inom lagen. Domare Ruth Bader Ginsburg tjänade mer än 27 år som domare i Högsta Domstolen i USA – den andra kvinnan att bli vald.”

”Banade väg för kvinnor”

Den tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton skriver vad Ginsburg betytt för henne och hennes karriär.  

“Domare Ginsburg banade väg för så många kvinnor, inklusive mig. Det kommer aldrig igen att finnas någon som hon. Tack RGB.” 

Även författaren Stephen King beskriver Ginsburg som en gigant.  

“Vila i frid Ruth Bader Ginsburg. En gigant. Se till att det inte blir en ny Kavanaugh (konservativ domare nominerad av Donald Trump) som ersätter henne, skriver han på Twitter.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer