Lavrov betonar att han lånar begreppet ”totalt krig” från Adolf Hitler. Foto: AP

Rysk replik: Väst förklarar totalt krig

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttalar sig nu om att Väst förklarar totalt krig.

– Ett äkta hybridkrig, ett totalt krig, har förklarats mot oss i dag, säger Lavrov vid ett anförande på fredagsmorgonen.

Lavrovs reaktion riktas mot EU:s sanktioner mot Ryssland, med anledning av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Han betonar att han lånar begreppet ”totalt krig” från Adolf Hitler.

Vissa europeiska politiker tycks vilja ”förstöra, bryta ned, förinta och strypa den ryska ekonomin”, anför den ryske utrikesministern vid ett framträdande på fredagen.

– Eftersom vi ser dessa sanktioner som illegala står det klart för oss att alla de värderingar som våra motparter i väst har predikat för oss hela tiden – såsom yttrandefrihet, marknadsekonomi, okränkbarhet av privat egendom och oskuldspresumtion – inte är värda ett öre, säger Sergej Lavrov, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.