Ryska sjukhus fullbelagda av yngre och ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland är ett av de länder som just nu är värst drabbat av coronaviruset. Den dagliga dödssiffran har stigit varje dag i flera veckor och vårdpersonal vittnar om allt fler yngre patienter.

– Det måste poängteras att de inte är vaccinerade, säger Andrej Mikutin, intensivvårdsläkare.

Samtidigt som dödssiffran sjunker i stora delar av världen så ökar den i Ryssland. Enligt officiella siffror dör nära tusen ryssar om dagen och förklaringen till det alarmerande läget är att knappt en tredjedel av befolkningen är fullvaccinerade.

Vaccinationsmotståndet är utbrett, trots uppmaningar från både president Vladimir Putin och premiärminister Michail Misjustin.

– Det är viktigt att ta andra sprutan i tid, sa premiärministern i ett uttalande till ryska folket.

Siffran kan vara ännu högre

Under fredagen rapporterades 999 nya dödsfall, enligt Reuters. Men siffran kan vara betydligt högre än vad den ryska regeringen rapporterar.

– Jag tittar inte alls på statistiken, säger Aleksej Raksja, rysk demograf.

Han menar att regeringens siffra skulle kunna vara så mycket som 2 500 dödsfall under ett dygn.

– De friserar siffrorna lite som de själva vill, säger han.

Flera temporära sjukhus

På ett sjukhus i miljonstaden Nizjnij Novgorod arbetar intensivvårdsläkaren Andrej Mikutin. Precis som många andra sjukhus i landet är det överfullt av covid-patienter.

– Vi får in allt yngre patienter. Det måste poängteras att de inte är vaccinerade, säger han.

Flest sjuka finns i Moskva. Där har flera temporära sjukhus byggts upp bara för covidsjuka. Ett av sjukhusen är i en ishall. SVT får inte komma in i ishallen men ryska medier visar bilder som är oroväckande.

– Här finns resurser men ute i landet är det långt sämre. Det lär ta tid innan dödstalen i Ryssland sjunker, säger Bert Sundström SVT:s Rysslandskorrespondent.

I klippet ovan kan du se bilderna från det ryska sjukhuset.

Nästan åtta miljoner bekräftade fall

7,9 miljoner människor har bekräftats smittade i Ryssland.

220 315 dödsfall har rapporterats, vilket är det högsta dödstalet i Europa.

Cirka 43 miljoner, motsvarande cirka 29 procent av landets befolkning är fullvaccinerade.

Tidigt i pandemin tillverkade Ryssland ett eget vaccin, Sputnik, som godkändes och används. Landet har också godkänt tre andra vaccin.

Källor: Reuters, AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.