Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Ryskt flygplan i svår krasch i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt flygplan med 224 personer ombord har kraschat i Egypten. Samtliga passagerare ombord har omkommit, enligt egyptiska myndigheter.

Vraket efter det kraschade ryska flygplanet av typen Airbus A321 har hittats i Hassana, söder om Arish i Sinaiöknen. Det är kluvet i två delar.

Enligt egyptiska myndigheter har samtliga ombord omkommit. Tidigare fanns en uppgift om att röster skulle ha hörts inifrån en av flygdelarna, men de uppgifterna verkar alltså inte stämma.

– Jag ser en tragisk scen. Många döda på marken och många som dött fastspända i sina säten, säger en säkerhetsansvarig till Reuters.

Enligt de ryska uppgifterna ägdes olycksplanet av det ryska flygbolaget Kogalymavia  som 2012 bytte namn till Metrojet.

Kraschade kort efter start

Flygplanet ska ha försvunnit bara 23 minuter efter att det lyft från Sharm el sheikh. Samtliga 217 passagerare var ryssar och 17 av dem var barn.

Omkring 45 ambulanser sändes till platsen, som ligger i ett bergigt område i nordligaste Sinai. På grund av dåligt väder i området hade räddningspersonalen svårt att ta sig till platsen.

Området är också otillgängligt för journalister, enligt SVT:s korrespondent i Egypten, Stina Blomgren.

– Det här är ett område där man för en kamp mot tilltagande terrorism. Man har problem med grupper i området som är anslutna till Islamiska Staten (IS), säger Stina Blomgren.

Flygplanet var på väg från turistorten Sharm el sheikh i Egypten till St Petersburg i Ryssland.

Skepsis mot IS-påstående

Terrorgruppen IS har på sociala medier tagit på sig att ha skjutit ner flygplanet, men påståendet möts med skepsis från flera håll då IS inte tros ha kapacitet att skjuta ner ett flygplan på så hög höjd. Enligt egyptiska säkerhetskällor finns heller inget som tyder på att planet ska ha blivit nedskjutet.

Premiärminister Sharif Ismail har kallat berörda departement och myndigheter till ett krismöte och norra Sinais hälsodepartement har utlyst undantagstillstånd, uppger statliga tidningen Al-Ahram, enligt CNN.

Den egyptiske minister som är ansvarig för landets civilflyg säger att det är för tidigt att säga något om olycksorsaken.

Egyptens riksåklagare har beordrat en grupp åklagare till platsen där planet kraschat för att utreda händelsen och man har också inbjudit ryska utredare att komma till platsen och medverka i utredningen.

– En utredning ska från åklagarhåll utreda de civila luftfartsmyndigheternas agerande, säger Stina Blomgren.

Även Rysslands president Vladimir Putin har beordrat en utredning av flygolyckan. Utredningskommittén ska bland annat att undersöka om reglerna för flygsäkerhet har följts.

Enligt BBC:s reporter i Kairo har det kraschade planets så kallade svarta låda hittats. Den svarta lådan har två delar, en som registrerar samtalet i cockpit och en som registrerar flygdata som hastighet och piloternas flygtekniska åtgärder.

Uppgifter från sajten Flightradar24 visar att planet tappade hastighet mycket snabbt strax innan det försvann från radarbilderna. Det kan tyda på att planet bröts sönder i luften eller på att det hamnat i ett okotrollerat flygläge.

Knapphändig information

Ännu så länge är informationen till svenska myndigheter mycket knapphändig. Luftfartsverket har ingen information om händelsen, inte heller Swedavia, som driver svenska flygplatser.

– Det berör inte oss, men vi följer detta och håller oss uppdaterade. Om det påverkar rutter så är det en flygbolagsfråga, säger Charlotte Peridasamy på Swedavias presstjänst.

– Som det ser ut nu har vi inga uppgifter om att svenskar skulle finnas ombord på planet, men vår ambassad i Egypten följer ärendet, säger Jon Pelling vid utrikesdepartementets pressjour till TT.

Det ryska bolaget Kogalymavia bildades 1993 och bytte 2012 namn till Metrojet, enligt hemsidan.

Sedan start har bolaget tillhandahållit både reguljär trafik och chartertrafik från olika ryska städer, bland annat Surgut i Sibirien.

I flottan ingår flyg av typen Airbus A-320 (två stycken) och Airbus A-321 (sju stycken).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet