Premiärminsiter Sherif Ismail besöker olycksplatsen i oktober. Foto: TT

Sisi: Terrorister bakom flygkrasch i Sinai

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Egyptens ledare Abd al-Fattah al-Sisi medgett att militanta låg bakom kraschen av ett ryskt passagerarplan i Sinai i oktober.

– Har terrorismen upphört? Nej. Vem som nu fick ner planet, vad ville han? Bara slå mot turismen? Nej. Att skada relationer. Att skada relationerna med Ryssland, sade al-Sisi i ett tal.

Den egyptiske presidenten har tidigare kallat extremistgruppen IS påstående att den låg bakom kraschen för propaganda. Alla 224 ombord dog i kraschen.

Flygkraschen i Egypten

Rester av sprängmedel

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har tidigare bekräftat att man hittat rester av sprängmedel på vrakdelarna från flygplanet.  De ryska utredarna trodde att en bomb smugglats in på planet.

Men den preliminära rapporten från den egyptiska utredningen om flygkraschen hittade inga bevis som styrker att det skulle ha varit ett terrordåd eller en brottslig handling.

Störtade i öknen

Metrojets Airbus A321 störtade i Sinai den 31 oktober. Planet flög endast i 23 minuter innan det kraschade i öknen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet