Foto: TT

Egypten: Inga bevis för terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Den egyptiska utredningen om flygkraschen i Sinai hittar inga bevis som styrker att det skulle ha varit ett terrordåd. Egypten drar därmed en helt annan slutsats än Ryssland.

Egyptiska myndigheter har slutfört den preliminära rapporten om flygkraschen i Sinai i oktober i vilken alla 224 personer ombord omkom.

Utredarna har inte hittat något som indikerar att kraschen orsakades av något brott eller en terrorhandling, skriver luftfartsdepartementet i ett uttalande, enligt Reuters.

Flygkraschen i Egypten

Ryssland, som gjort en egen utredning av händelsen, har tidigare slagit fast att det var ett terrordåd som gjorde att planet, som var på väg till S:t Petersburg, kraschade.

Ryssland: Var en bomb

De ryska utredarna tror att en bomb smugglats på planet, möjligen med hjälp av flygplatspersonal i Sinai. Ett bevis för detta ska vara att spår av sprängmedel hittats i flygplansvraket.

Amerikanska myndigheter säger att extremiströrelsen Islamiska staten (IS) avlyssnats före och efter kraschen och att extremisterna verkar ha varit i kontakt med någon på flygplatsen.

Även Israel, som har en lång landgräns mot Sinai och ett omfattande underrättelsenätverk där, har sagt att det är stor sannolikhet att IS ligger bakom attacken. IS självt har tagit på sig dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Egypten

Mer i ämnet