Frostig syn på EU i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssarnas inställning till EU och USA är frostigare än på länge. Det framgår av en ny opinionsundersökning.

Fram till januari 2014 tyckte 60-70 procent av ryssarna bra om EU. I dag ser det helt annorlunda ut. Över 60 procent svarar nu ogillande på frågan ”hur förhåller du dig överlag just nu till Europeiska unionen?” Det visar en färsk undersökning från det oberoende mätinstitutet Levada som publicerades på måndagen.

På motsvarade fråga svarade 74 procent att de ogillar USA, mot 44 procent i januari. Och ryssarnas förhållande till Ukraina har även det kraftigt försämrats. 59 procent säger att de ogillar landet, mot 26 procent i januari.

Ryska statskontrollerade medier har ända sedan Ukraina-krisens inledning förmedlat bilden av att det som skett i grannlandet är en fascistisk statskupp som kunnat ske med stöd av västmakterna.

Deltagarna fick också frågan om de anser att Ryssland i dag är isolerat från omvärlden. 47 procent svarade jakande på den frågan. Undersökningen visar också att en majoritet av de som svarade ja på den frågan oroar sig över isoleringen.

När det gäller ryssarnas inställning till huruvida saktionerna som väst infört mot Ryssland har någon påverkan på den ryska ledningen är det i princip dött lopp mellan lägren. 47 procent anser att sanktionerna har stor eller ganska stor påverkan medan 46 procent svarar att de har obetydlig eller ingen påverkan alls.

1600 representativt utvalda personer ur den ryska befolkningen deltog i undersökningen som genomfördes mellan den 21 och 24 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer