Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT

S föreslår skattesänkning i årets sommartal

Uppdaterad
Publicerad

I sitt sommartal meddelar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson att S bland annat vill genomföra en skattesänkning – något som inte hör till vanligheterna för partiet.

– Vi behöver en ekonomisk politik för vanligt folk, säger Magdalena Andersson.

I Magdalena Anderssons (S) sommartal i Olofström riktas en hel del kritik mot regeringen. Inte minst menar Andersson att regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna prioriterar höginkomsttagare med nya skattesänkningar.

– Det är uppenbart att vanliga hushåll behöver en ekonomisk lättnad. Vi kommer därför i vår budget föreslå en rättvis skattesänkning för vanligt folk, säger Magdalena Andersson.

Skattesänkningen säger Andersson ska finansieras av höjd skatt på höginkomsttagare och på företag som hon menar gjort vinst på grund av krisen, till exempel banker.

– När vi som land drabbas av kriser krävs nationellt ansvarstagande. Det måste bli stopp för fler ogenomtänkta skattesänkningar för de rikaste. Den ekonomiska politiken måste helt enkelt riktas om, säger hon.

Föreslår grundfinansiering av välfärden

Socialdemokraterna vill också införa en grundfinansiering för välfärden, något Andersson beskriver som ett systemskifte. Andersson säger att läget för kommuner och regioner i höst ser ut att bli det värsta sedan 90-talet.

– Barnen i skolan, vården för sjuka och omsorgen om äldre måste gå före skattesänkningar för de rika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.