Kriminalinspektör Simon Häggström som var med under insatsen. Foto: Johan Nilsson/TT/arkivbild/SVT

Poliserna om sexköparna: Folk tänker inte att de ska åka fast

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har polisen genomfört flera uppmärksammade insatser mot sexköpare runt om i Stockholm. Totalt har 28 män kunnat gripas. Men enligt polisen är det antalet en droppe i havet.

Insatserna, som Stockholmspolisen kallat för ”Insats Torsk”, har blivit extra uppmärksammade eftersom en känd tv-profil var bland de sexköpare som togs på bar gärning. Men det var inte bara profilen som greps vid den insatsen. Totalt greps 28 män.

– Vi hade span på ett 20-tal adresser inför den här insatsen och slog till på flera adresser samtidigt, säger insatsledaren Anders Olofsson.

Han är en av de poliser som jobbar med insatserna mot sexköparna. Anders Olofsson berättar i SVT:s Morgonstudion att de förövare som åker fast är olika typer av män.

”Olika bakgrunder”

– Det är väldigt olika, den yngsta vi fått fast i den här insatsen var 21 år och den äldste 68. Sedan rör det sig om personer från alla samhällsklasser och från olika bakgrunder, säger han.

Enligt Anders Olofsson erkänner nästan alla att de begått brott när de blir påkomna av polisen.

– Vissa blir chockade och arga men de flesta skäms. Många har familjer och börjar tänka direkt ”hur ska jag ta mig ur det här utan att familjen får reda på det?”, säger han.

Och trots att polisen har span på adresser dit man misstänker att personer kommer för att köpa sex så är mörkertalet stort.

– Folk tänker inte att de ska åka fast. Statistiken säger att en av tio män köper sex, så man gömmer sig i mängden, säger Anders Olofsson.

”Mörkertalet enormt”

Kriminalinspektör Simon Häggström som också gästade Morgonstudion håller med om mörkertalet.

– Det är enormt. Vi gör en insats under en vecka och griper 28. Många hävdar att det är första gången man köpt sex när de grips men sannolikheten att åka fast är väldigt liten, säger han.

Och båda poliserna ser en förändring i sexhandeln. För tio år sedan rörde det sig om någon enstaka gata med omnejd där de flesta sexköpen ägde rum i exempelvis Stockholm. Men när annonser flyttat ut på nätet har det blivit mer utspritt.

– Det finns sidor som är uppbyggda för att bara lägga upp annonser för att sälja sex, säger Anders Olofsson.

– Men vi kommer att fortsätta med denna typ av arbete vi bedriver med civil spaning på olika platser. Det gör vi så ofta som vi kan, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.