Så botar du din flygrädsla

Uppdaterad
Publicerad

Mellan var femte och var tionde svensk känner obehag eller rädsla inför att flyga. För många är rädslan så stark att en stor del av nöjet med att resa försvinner. Men det finns hjälp att få och knep att ta till för att själv handskas med flygrädslan.

Flera flygbolag och resebyråer erbjuder kurser för att komma till rätta med flygfobi. Det handlar om allt ifrån ett par timmar till några dagars kurs, och bygger oftast på information om flygsäkerhet, flygningens olika moment och metoder att handskas med rädslan. Genom att veta varför flygplanet låter eller beter sig på ett visst sätt ska resenärerna känna sig mer trygga.

Har man mycket stora problem med flygfobi kan man vända sig till en psykoterapeut. Kognitiv beteendeterapi brukar vara det som rekommenderas – då får man lära sig att ändra sina tankemönster och att gradvis möta det man är rädd för. Ibland arbetar man också med avslappnings- och andningsövningar. Vissa kurser har en ”examen” i form av en kort flygtur.

Så kan du själv minska din flygrädsla:

1. Först och främst: skäms inte för att du är rädd.

Flygrädsla är som sagt mycket vanligt, och inget du behöver skämmas för eller försöka dölja. Var inte rädd för att ta hjälp för att komma över rädslan.

2. Ta reda på fakta om flygning.

Hur stor är risken att vara med om en olycka? Vad är det som händer under flygresans olika delar? Genom att vara förberedd slipper du misstänka att något är fel när till exempel planets startmotorer slås av eller motorljudet ändras.

3. Vänj dig vid miljön

Testa att åka ut till en flygplats i god tid före resan. Ta en fika, titta på planen som startar och landar och försök att slappna av i miljön.

4. Berätta för flygbolagets personal att du är rädd.

Om du känner dig tryggare på vissa platser i planet, be att få sitta där eller undersök om det går att bestämma plats redan vid bokningen.

5. Försök att vara utvilad när du ska flyga, och ät ordentligt före resan.

6. Kom i god tid till flygplatsen.

7. Undvik alkohol under flygresan. Många försöker döva ångesten med hjälp av sprit, men effekten blir ofta den motsatta – man känner att man tappar kontrollen.

8. Tveka inte att fråga kabinpersonalen om det är något du undrar över eller blir orolig för.

9. Andas lugnt och försök att slappna av. Det finns avslappningsövningar som man kan träna på före resan och sedan använda sig av.

Några extra tips från andra flygrädda:

• Be piloten berätta om den kommande resan redan kort efter starten. Gärna också extra detaljer om vädret och vad som kommer att hända under flygningen.

• Ha med en bok, tidning eller broschyr att läsa i under till exempel startetn, som många upplever som jobbigast. Vad det står spelar inte så stor roll – poängen är att försöka koncentrera sig och koppla bort det som händer runtomkring.

Karin Holmertz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.