Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se jämförelsen mellan olika vego-produkter och kött. Foto: SVT/Sebastian Strandberg

Så bra är vegoprodukterna – för klimatet och miljön

Uppdaterad
Publicerad

Vegetariska produkter med ”biffar”, ”färs” och ”filéer” har blivit ett populärt alternativ för de som vill äta klimatsmart. I dag finns ett stort utbud av olika produkter, med ett proteininnehåll som liknar animaliska produkter. Men hur bra är de för klimatet och miljön?

– Studier visar att de allra flesta har lägre klimatpåverkan än kött, säger Hanna Karlsson Potter, som forskar på just miljöeffekter av vegetariska proteinkällor.

När det gäller klimatpåverkan analyseras produktens livscykel hela vägen fram till konsument. Det handlar bland annat om gödning, tillverkning och transporter.

Mer än klimatpåverkan

Men att enbart titta på klimatpåverkan är inget Hanna Karlsson Potter rekommenderar.

– Det är olyckligt när det blir ett starkt fokus på klimat. Det finns ju andra aspekter, som till exempel påverkan på biologisk mångfald.

Siffrorna som presenteras i videon är framtagna baserat på livscykelanalyser och visar ett representativt värde på klimatpåverkan för de olika produkterna. Det finns alltid osäkerheter i beräkningar av koldioxidutsläpp.

Produkter som jämförs

• Sojaprotein, kommer från sojabönor. Processen ser lite olika ut beroende på produkt, men i grunden handlar det om att utgå från torkat sojaprotein där övriga ämnen från sojan har tagits bort.

• Svampprotein (ofta quorn), görs av protein från mögelsvamp, så kallat mykoprotein. Proteinet odlas i stora sterila tankar med syresatt vatten där man tillsätter stärkelse.

• Tofu och tempeh görs av sojabönor. Tofu tas fram i en process som kan liknas vid att ysta ost medan tempeh består av bönor som pressas ihop och fermenteras till tjocka kakor.

Källa: WWF Vegoguiden/Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.