Volvo AB:s vd Martin Lundstedt intervjuas i samband med att delårsrapporten presenteras på Volvos huvudkontor i Lundby i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Coronakrisen slår hårt mot svenska storbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen släpper flera av de svenska bolagsjättarna sina rapporter för det första kvartalet.

Alla bolagen påverkas starkt av coronakrisen och många vittnar om en osäker framtid.

Under de sista veckorna i mars har de svenska storföretagen drabbats hårt av coronavirusets effekter, bland annat i form av minskad försäljning och avstannad tillverkning.

Först ut under torsdagsmorgonen att släppa sina rapporter var AB Volvo, SKF och Swedbank.

Jämfört med motsvarande period förra året har intäkterna minskat kraftigt.

Kommande period blir tuff

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 6 490 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 13 280 miljoner kronor samma period året före.

– Kvartal ett 2020 har varit ett mycket speciellt kvartal. Det började enligt förväntan. Vi hade redan sett förändringar och anpassat oss till det och sedan kom covid-19, säger Martin Lundstedt, vd för Volvokoncernen, till TT.

I rapporten varnar Volvokoncernens vd Martin Lundstedt för att den kommande perioden kommer att bli tuff.

Miljardförlust för Swedbank

Även Swedbank och SKF påverkas kraftigt av coronakrisen, enligt bolagens kvartalsrapporter.

Bankkoncernen Swedbank redovisar en rörelseförlust för årets första kvartal på 1,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6,6 miljarder kronor ett år tidigare. För Swedbanks del är det främst penningstvättsböter, på fyra miljarder kronor, som ligger bakom förlusten, men även deras resultat påverkas negativt av coronaviruset.

SKF redovisar en vinst på närmare 1,9 miljarder kronor, en halv miljard sämre än i fjol. Resultatet var bättre än väntat, även om kullagerjätten haft ett försäljningsras på minus 25 procent under de två sista veckorna i mars, till följd av coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.