Så har de politiska turerna om skogen sett ut

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven och hans regering står efter Annie Lööfs krav om utökad äganderätt för skogsägare inför ett politiskt vägval i frågan om skogen. Vad har lett fram till situationen vi befinner oss i idag?

  • När Centerpartiet i januari 2019 valde att släppa fram Stefan Löfven som statsminister var stärkt äganderätt för skogsägare en av punkterna som de såg till att få med i januariavtalet.  
  • Efter det tillsattes den så kallade skogsutredningen, som i november 2020 presenterade ett 50-tal förslag inom ramen för uppdraget. Förutom förslag om hur stärkt äganderätt skulle kunna genomföras, tog utredningen även upp hur biologisk mångfald bör främjas i skogen, och förslag på hur viktiga delar av skogen ska skyddas från avverkning.  
  • När utredningen var klar följde förhandlingar mellan januaripartierna om vilka förslag som borde bli till svensk lag, men innan man hann komma överens så fälldes regeringen, och Liberalerna lämnade januarisamarbetet.  
  • För att återigen släppa fram Stefan Löfven som statsminister, krävde Centerpartiet att den nya regeringen skulle gå vidare med de förslag som rör stärkt äganderätt. Ett krav som Socialdemokraterna har accepterat, men Miljöpartiet har sagt nej till.  
  • Miljöpartiet vill se ett utökat skydd av skogen, och menar att man i så fall bör gå vidare med fler förslag från skogsutredningen, inte bara de som rör stärkt äganderätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.