Cornelia Jakobs uppträder på scenen i Eurovillage i centrala Turin. Foto: Jessica Gow/TT

Så har Sveriges bidrag förändrats inför Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll inleds Eurovision song contest med sin första semifinal. Under kvällen kommer bland annat favorittippade Ukraina att framföra sitt bidrag och Cornelia Jakobs kliver upp på scenen först på torsdag.

På torsdag intar Sveriges bidrag Eurovision-scenen i form av Cornelia Jakobs med låten Hold me closer. Men numret som tog hem sångfågeln i svenska melodifestivalen kommer inte vara sig helt likt, det berättar Sveriges delegationschef Lotta Furebäck för Kulturnyheterna.

– Cirkeln på scenen har vi i alla fall kvar, den har vi fraktat ner från Sverige till Turin, försäkrar Furebäck.

Eurovision song contest 2022

Det som dock skiljer sig åt handlar bland annat om hur tävlingens åskådare får ta del av musiken och scenens storlek.

– När vi gjorde numret i Sverige så gjorde vi det på en publikscen. Det var viktigt för Cornelia att ha publiken nära sig. Nu kommer de sitta på läktare runt om så då har vi flyttat bidraget till en större scen.

”Mer Eurovision”

Furebäck berättar vidare att även ljusshowen har justerats. Istället för en lampa, som användes i Melodifestivalen, kommer man under torsdagens semifinal använda sig att projektioner i stället. Men framför allt utlovar delegationschefen mer pompa och ståt.

– Det jag tror att tittarna mest kommer känna av är att vi öppnar upp numret mycket mer i sista refrängen och gör det hela ”mer Eurovision”, säger Lotta Furebäck.

Hör Lotta Furebäck i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2022

Mer i ämnet