Mer än 50 miljoner kronor har stulits från småsparare och pensionärer de senaste halvåret, enligt källor inom polisen. Foto: TT

Så kapas ditt Bank-id av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Har du blivit uppringd av din bank och uppmanats logga in på internetbanken med ditt mobila Bank-id? Då har du troligen råkat ut för den senaste bedrägerimetoden och dina bankkonton riskerar att länsas.

Att kapa människors Bank-id har blivit ett allt vanligare tillvägagångssätt bland kriminella, varnar nu polisen.

Fejkade nummer

Bedragarna ringer upp människor från ett fejkat telefonnummer, som ser ut att komma från deras bank, och förmår dem att logga in med hjälp av sitt mobila Bank-id.

– Men när offret gör det har bedragarna redan förberett en inloggning på bankens hemsida, vilket gör att det är de som släpps in på kontot, säger Lars-Ove Wessberg på Polisens bedrägerisektion region Väst.

Organiserad brottslighet

Strax därpå tar bedragarna kontakt igen och ber om ytterligare ett inloggningsförsök, eftersom offret tror att det första misslyckats. Därmed blir Bank-id:n kapad och kontot kan länsas på pengar som förs över till ett annat konto.

– Ofta utnyttjas unga personer som ”målvakter”, de riskerar att straffas för penningtvättsbrott. Men de har inte hjälpt oss komma vidare och hitta de verkliga gärningsmännen, men i slutändan ser vi kopplingar till organiserad brottslighet.

Kartlagda offer

Bedragarna verkar på något sätt ha lyckats tagit reda på offrets personnummer och vilken bank hen använder. Skälet man anger för att övertyga offret kan exempelvis att personens kreditkort använts för köp utomlands och att inloggning krävs för att banken ska kunna spärra det.

Exakt hur vanlig den här typen av bedrägerier blivit är oklart, men bara i polisens region Väst rör det sig om minst ett fyrtiotal brottsoffer. I andra delar av landet utreds ännu större härvor – sammanlagt rör det sig om åtskilliga miljoner kronor.

Bestäm alltid själv

Lars-Ove Wessberg uppmanar nu privatpersoner att aldrig använda sitt Bank-id på initiativ av någon annan än dem själva, oavsett argument:

– Banken är ju den ende aktör som faktiskt har tillgång till dina bankmedel utan inloggning. Så om ”din bank” ringer upp och ber dig använda ditt mobila Bank-id är det med all sannolikhet ett bedrägeriförsök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.