En låst mobil som åklagarsidan lyckats hacka kan vara en nyckel i bevisningen i Allra-fallet. Mobiltelefonen på bilden har inget med fallet att göra. Foto: Pontus Lundahl/Tomas Oneborg/TT

Så knäckte man koden till mobilen – som är central i Allra-målet

Uppdaterad
Publicerad

Allras vd, Alexander Ernstbergers mobil, är en central del i åklagarsidans bevisföring. Men trots att Ekobrottsmyndigheten fick den i beslag vid en husrannsakan vägrade Ernstberger att ge dem koden till den. Till slut fick myndigheten skicka telefonen till Tyskland, för att få den hackad med en så kallad ”brute force”-metod.

”Brute force” kan på svenska översätts till ”brutalt våld” eller ”rå styrka”. Men det var inte genom att göra sönder mobilen som Ekobrottsmyndigheten lyckades ta sig in i den mobiltelefon som kan vara avgörande i Allra-fallet.

I stället anlitade man ett företag och skickade mobilen till Tyskland för att knäcka koden.

– Generellt kan man säga att man provar samtliga kombinationer som är möjliga. Ska du lösa en fyrsiffrig pinkod skulle man kunna börja med att slå in ”0000” och fortsätta upp till ”9999” tills man träffar rätt, säger Jesper Blomström, it-säkerhetsspecialist vid it-företaget F-secure.

Jesper Blomström, it-säkerhetsexpert på F-secure som berättar om tekniken ”brute force” för att kunna ta sig förbi en mobiltelefons kodlås. Foto: F-secure

Viss logik

Men det är inte en person som gör detta för hand, utan genom olika mjuk- och hårdvaror kopplade till telefonen man vill ta sig in i, kan man med tekniska lösningar effektivisera processen. Man försöker också hålla sig till en viss logik när man testar de olika kodkombinationerna. I stället för att gå från 0000 och uppåt kan man prova olika vanliga nummerkombinationer, eller nummer som i sin tur bildar ord.

– En kod som ”1234” är mycket vanligare än någon helt slumpmässig, säger Jesper Blomström.

Men det finns svårigheter med tekniken, enligt it-experten. Man måste komma runt olika mekanismer i telefonen så att den inte raderar allt innehåll efter att för många felaktiga kodförsök har gjorts. Eller är koden längre och med fler kombinationer kan metoden ta så lång tid att den inte är relevant.

Katt och råtta

– Samtidigt försöker teknikföretagen täppa till de hål i systemet, som den här typen av företag försöker utnyttja när de låser upp mobiler. Det blir som en katt-och-råtta-lek, säger Jesper Blomström.

Men i fallet Allra, där fyra personer, varav en av dem alltså är vd:n Alexander Ernstberger, står åtalade för bland annat mutbrott, lyckades alltså åklagarsidan ta sig in i mobilen med ”brute force”.  Det kan bli en nyckel till hur Stockholms tingsrätt dömer i frågan, enligt åklagarsidan. Men bevis som är ”rent nonsens” enligt försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.