Köldperioden Lilla istidens slut och mänskliga klimatförändringar gör att glaciärerna smälter. Rieperbreen 1914 och 2019 Foto: Norsk Polarinstitutt/ Erik Schytt Holmlund

Så mycket har Svalbards glaciärer smält på 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Arktis och Svalbard hör till de områden i världen som drabbats hårdast av klimatförändringarna, och i ett unikt fotoprojekt dokumenteras nu Svalbards smältande glaciärer. Det har skett dramatiska förändringar på hundra år.

För ungefär hundra år sedan fotograferade norska kartografer Svalbards glaciärer. Fotografierna fanns i arkiv med 15 000 bilder. I somras gick masterstudenten Erik Schytt Holmlund tillsammans med tre medhjälpare tillbaka till precis samma platser för att ta nya bilder. De ville se vad som hänt sen dess. De besökte 15 glaciärer och vad de såg var förbluffande.

-Det är en obehaglig syn. De flesta av de här vyerna är fortfarande otroligt mäktiga, men man ser hur mycket mäktigare de var för hundra år sen. Förändringen är extrem. De som följde med oss hade inga ord, säger Erik Schytt Holmlund som studerar glaciologi på Svalbards universitet.

Klimatkrisen
Drönbreen 1925 och 2019 Foto: Norsk polarinstitutt/ Erik S Holmlund

Temperaturen har stigit mer på Svalbard än någon annanstans i Europa. Här går klimatförändringar dubbelt så fort. Sedan bilderna togs i början av 1900-talet har lufttemperaturen stigit med ungefär 5 grader, allra mest på vintern.

Att det blivit allt varmare på Svalbard syns också tydligt på det här färgdiagrammet som sträcker sig över 120 år, blått och kallt vid förra sekelskiftet, rött och varmt i nutid. 1898-2018. Bilden är beskuren, se Bolin center, Stockholms universitet (warming stripes) Foto: SU

Snabbast har uppvärmningen varit de senaste 20 åren. Det verkar få glaciärerna att smälta fortare enligt forskarna.

– De här glaciärerna är otroliga symboler för de förändringar som sker. Den förändring vi upplever här sker inte bara på Svalbard, den sker över hela världen.

På några av bilderna är det svårt att tro att det är samma plats som fotograferats, som här, där dom norska kartograferna står på glaciärens framkant i Bolterdalen 1916. Foto: Norsk polarinstitutt/ Erik S Holmlund
Bolterdalen 1916 och idag Foto: Norsk polarinstitutt/ Erik S Holmlund

Men glaciärerna är stora och reagerar långsamt på klimatförändringar. Att de smält under 1900-talet beror delvis på att vi vid förra sekelskiftet lämnade en flera hundra år lång köldperiod bakom oss, den så kallade lilla istiden. Den hade gjort glaciärerna stora när de gamla bilderna togs. Men mänskliga klimatförändringar spelar en avgörande roll,tror forskarna.

– Jag tror att det är vår påverkan. Vi har ökat koldioxidhalten i atmosfären ganska kraftigt sedan 1850, och det är nog den mänskliga påverkan som gör att klimatet blir varmare, och därmed smälter isarna. Det kan vara så att de smälter efter lilla istiden men det är säkert också den uppvärmning som vi ansvarar för, säger Nina Kirchner, biträdande professor i glaciologi vid Stockholms universitet.

Scott Turnerbreen 1920 och idag Foto: Norsk polarinstitutt/ Erik S Holmlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet