Så ser du om din katt har ont

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt läsa av en katts känslor. Men flera forskningsstudier har visat att det finns några subtila tecken i katters ansikten som kan vara tecken på att en katt har ont. Om katten fäller ner sina öron mot sidorna gäller det att vara uppmärksam.

– Det ser gulligt ut. Men om katten även är inaktiv och har halvslutna ögon så är det ett tecken på smärta, säger professorn och beteendebiologen Georgia Mason vid University of Guelph i Kanada.

Hon tycker att det är viktigt att kattägare nås av den här informationen. Själv missade hon att hennes egen 21-åriga katt hade ont i tre år innan hon avlivades.

– Jag såg förändringen av öronens position och sa bara ”titta nu gör hon det där gulliga med öronen igen”. Om jag hade förstått vad det betydde i tid hade min katt sluppit onödigt lidande, konstaterar Georgia Mason.

• Öronen smalnar av och sitter längre ifrån varandra samt vinklas nedåt åt sidorna

• Mun och kindpartiet ser smalare ut och dras in mot nosen och upp mot ögonen

• Ögonen smalnar av lite eller ser mer kisande ut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer