Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Testa dina kunskaper om katters sinnesstämning – känner katten positiva eller negativa känslor? Foto: Storyblocks

Glad katt eller missnöjd katt? – testa din kunskap

Publicerad

En forskningsgrupp i Kanada har undersökt hur bra vi människor är på att läsa av katters ansiktsuttryck. Men helt lätt att läsa av om katten känner positiva känslor eller negativa är det inte – testa själv din förmåga i videon.

I en ny studie från University of Guelph i Kanada ville forskarna ta reda på om katter har ansiktsuttryck för olika sinnestillstånd och om vi människor klarar av att tolka dem. För att göra det lät man 6300 personer från 85 länder titta på 40 videor av katters ansikten.

Studien visade att majoriteten av deltagarna hade svårt att läsa av katternas känslor utifrån deras ansiktsuttryck. Men 13 procent av testpersonerna lyckades däremot mycket bra. 

I videon ovan kan du testa hur du klarar av att avläsa tre olika katters sinnesstämning.

Studien ”Humans can identify cats´ affective states from subtle facial expressions”  från University of Guelph i Kanada, publicerades i Animal Welfare.

6300 personer från 85 länder fick titta på 40 videor av katters ansikten.

Forskarna delade in filmerna i två grupper där katterna antingen bedömdes ha positiva eller negativa känslor utifrån filmernas sammanhang. 

Katter som fick det dom ville ha, som till exempel godis, en leksak eller kel, bedömdes ha positiva känslor. Katter som till exempel nekades något, som hade hälsoproblem eller som försökte dra sig undan, bedömdes ha negativa känslor.

Testpersonerna fick ingen information om filmernas sammanhang och filmerna beskars så att deltagarna bara såg katternas huvuden. Forskarna uteslöt också filmer där katterna visade att de var arga eller rädda genom uppenbara tecken som att visa tänderna, fräsa eller vika bak öronen.

Vill du göra ett utförligare test finns det här: https://catdogwelfare.wixsite.com/catfaces/cat-faces-interactive-quiz

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer