Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Blinka tillbaka när katten blinkar mot dig”. Det rådet ger kattuppfödaren Mikaela Johansson. Foto: Josefin Lennen Merckx/SVT

Mikaela vet hur man pratar med katter

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Johanssons lägenhet är full av katter. Hon är uppfödare av sibiriska katter och dessutom jourhem till upphittade katter och föräldralösa kattungar av olika raser.

Det är ingen överdrift att säga att Mikaela Johansson älskar katter.

Vad är det med katter som du tycker så mycket om?

– Det är deras tillgivenhet. De finns här hela tiden, de gosar med mig och ger mig ett lugn och en trygghet., säger hon.

Förstår subtila signaler

Mikaela Johansson får ofta höra att katter är oförutsägbara och svåra att läsa. Men hon menar att katterna har ett språk som man måste lära sig.

Själv har hon 16 katter hemma just nu och hon tror att hennes långa erfarenhet med stort antal katter har gjort att hon kan förstå även subtila signaler från dem.

– En katt som är glad tittar och blinkar lite försynt mot dig. Det ser väldigt ödmjukt ut. En katt som är lite arg eller sur brukar oftast backa tillbaka lite med huvudet och det kan vara svårt att få kontakt med ögonen. Det ser nästan ut som om katten inte har fokus eller att den inte riktigt är där mentalt.

”Blinka tillbaka”

Har du något tips för hur man ska lära sig att förstå sin katts ansiktsuttryck bättre?

– Mitt bästa tips är att man tittar på vad katten gör själv. Blinka tillbaka när katten blinkar till dig. Då kommer du förhoppningsvis känna att det är ett ganska lugnt och snällt uttryck. Stirra inte tillbaka om en katt stirrar dig i ögonen. Då är det bättre att vända sig om och inte tränga sig på så att katten inte känner sig trängd eller utstirrad, säger Mikaela Johansson.

Skulle du säga att katterna är bättre på att läsa av oss människor än vad vi är på att läsa av dem?

– Ja, jag tror att katter har ett sjätte sinne och att de har en fantastisk förmåga att läsa av oss människor. Det märker jag på mina katter. De vet precis vad jag behöver, oftast innan jag vet det själv, säger Mikaela Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer