Hör forskaren Johan von Schreeb berätta steg för steg hur expertgruppen kommer försöka lokalisera coronavirusets ursprung. Foto: SVT/Sakchai Lalit/TT

Så ska virusdetektiverna spåra coronavirusets ursprung

Publicerad

Expertgruppen som ska lösa gåtan om coronaviruset har anlänt till Wuhan, den kinesiska staden där viruset först började spridas. Nu väntar en lång tids arbete för att försöka få svar på var coronaviruset har sitt ursprung.

– Det är som att lägga ett jättelikt pussel, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.

Johan von Schreeb har själv arbetat med liknande uppdrag tidigare. Han tror att det kommer ta lång tid att få svar – och att den största utmaningen blir samarbetet med kinesiska myndigheter.

– Den politiska utmaningen kommer vara den största, med transparens och att få tillgång till all data, säger Johan Von Schreeb.

Det expertgruppen är ute efter är att spåra var coronaviruset kommer ifrån.

– Man har gått till grottor och plockat ner fladdermöss med håvar för att ta prover och se om viruset finns där, säger Von Schreeb.

Hör Johan Von Schreeb berätta om hur uppdraget kommer gå till  steg för steg i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.