WHO-grupp ska undersöka pandemins ursprung – släpps inte in i Kina

Uppdaterad
Publicerad

WHO har utsett en grupp som ska resa till Kina för att undersöka coronavirusets ursprung.

Men Kina släpper inte in dem i landet.

– Jag är väldigt besviken, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO har i flera månader planerat att skicka en grupp experter till Wuhan, där de första fallen av coronaviruset upptäcktes. Deras uppgift är att undersöka coronavirusets ursprung – forskare har länge sagt att det är viktigt att försöka ta reda på hur viruset kunde ta sig från djur till människor.

Fick vända om

Gruppen skulle ha tagit in i landet under tisdagen, men resan stoppades av kinesiska myndigheter som valt att inte godkänna alla visum. En av experterna fick vända om efter att ha anlänt till Kina, och en annan är fast i transit i ett tredje land. Resten av gruppen har ännu inte kunnat påbörja sina resor.

Coronapandemin

”Uppdraget är en prioritet”

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att han varit i kontakt med högt uppsatta myndighetspersoner i Kina.

– Jag har än en gång gjort det tydligt för dem att det här uppdraget är en prioritet för WHO, säger han i ett uttalande.

”Nu lider hela världen”

Ilona Kickbusch, grundaren till Världshälsoinstitutet i Geneve, menar att politiska konflikter mellan länder går ut över kampen mot coronapandemin

– Jag tror att det kommer bli väldigt svårt att ta reda på virusets ursprung eftersom det har gått så lång tid, säger hon till The Guardian.

Kickbusch anser att det här skiljer sig från hur Kina tidigare har hanterat hälsosamarbeten och menar att man under sarsutbrottet mellan 2002-2003 hade ett mycket större fokus på samarbete och transparens. Hon ser inte samma öppenhet kring coronapandemin:

– Nu lider hela världen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet